Békéscsaba

2018.11.07. 11:24

Száz tartalékos katona tesz esküt a 101-es gyalogezred hazatérésének napján

Hamarosan véget ér az a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság békéscsabai irodájának „101-es újratöltve” című Békés megyei toborzó kampánysorozata, amely keretében április végétől november közepéig a megye tizenkilenc településén népszerűsítették a Magyar Honvédséget az I. világháború centenáriumi évében.

N.-L. V.

A program november 16-án, pénteken, a 101-es gyalogezred hazatérésének 100. évfordulóján zárul Békéscsabán. A nagyszabású rendezvényhez kapcsolódóan a városháza dísztermében tartottak sajtótájékoztatót az érintettek szerdán.

Szarvas Péter polgármester úgy fogalmazott, a záróesemény többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy az újratelepítést követő időszakban számos alkalommal kellett békéscsabai, Békés megyei katonáknak helytállni forradalomban, háborúban a hazát védve, óvva akár életük kockáztatása árán is.

Hajdú Gábor tűzoltó alezredes, Gulyás László alezredes, Szarvas Péter, Lipták József alezredes és Braun Tibor. A szerző felvétele

Braun Tibor őrnagy ismertette a program részleteit. Elmondta, a 16-ai komplex események 11.45-kor egy megemlékező menettel (a Korzó térről a Szent István térre) kezdődnek.

Ezt követően tesznek esküt az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák, mintegy százfős alegység érkezik Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyéből; ehhez hasonló esemény legalább 22 éve nem volt Békéscsabán.

A megemlékezés 12.45-kor folytatódik a 101-es emlékműnél, majd történelmi előadást tart a helyi városszépítő egyesület, a helyi nyugdíjas klub pedig műsorral készül. A rendezvény teljes időtartama alatt a honvédség néhány katonai szervezete mutatkozik be az érdeklődőknek. Az esemény kapcsán lezárásokra kell számítani a Szabadság és a Szent István téren, illetve a József Attila út egy részén.

A Munkácsy Mihály Múzeum és a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület is támogatja a rendezvényt. A múzeum tematikus kiállítással készül, a Károlyi Huszárok pedig felvezetik a megemlékező menetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában