Békéscsaba, galériával

2018.11.29. 17:15

Köszönetet mondtak a valódi hősöknek

Többszörös véradókat, véradást szervezőket köszöntött csütörtökön a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete Békéscsabán, a Garzon szállóban. Rengeteg oklevelet és jutalmat adtak át az önkénteseknek.

Licska Balázs

A sarkadi Hajdák Zoltánné – aki 110-szer adott vért – Pro Vita-díjat kapott a nemrég a fővárosban megtartott országos ünnepségen. Először 18 évesen nyújtott segítséget, és azért kezdett vért adni, mert édesanyja megbetegedett. Férje 80-szoros, fia 50-szer véradó. Vállalkozóként is rendszeresen segíti a sarkadi akciókat.

A véradó mozgalom támogatásáért kapott ezüst emlékérmet a körösladányi Csuvár Jánosné. Véradóbarát munkahellyé vált az Alföldvíz Zrt., a cég évi négyszer szervez véradást, a véradókat megajándékozzák, megvendégelik. Szintén a véradó mozgalom támogatásért kapott jutalmat Magyarbánhegyes önkormányzata. Díjaztak egy egészségügyi dolgozót is: Reményi Anikó 1993 óta dolgozik a békéscsabai területi vérellátóban.

Hajdák Zoltánnénak Nagy Gábor és dr. Szekeres Veronika gratulált. Fotó: Kiss Zoltán

A beszédek során dr. Rákóczi Attila, a kormányhivatal főigazgatója kiemelte, hogy a kormányhivatal és a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete együttműködési megállapodást kötött a közelmúltban. Igazi hősöknek nevezte azokat, akik ráhatás nélkül, önként nyújtanak segítséget olyanoknak, akikkel soha nem is találkoztak; és ezzel biztosítják a túlélés, az egészség megőrzésének esélyét.

– Közös felelősség az utánpótlás biztosítása, hiszen egyre többen igénylik a segítséget, a vérkészítményeket – mondta dr. Szekeres Veronika főorvos, a dél-alföldi regionális vérellátó központ igazgatója. Hozzátette: közös felelősség az is, hogy megmutassák a fiataloknak, milyen remek dolog egy nagy családba, a véradók családjába tartozni.

– A véradók napja a köszöneté – fogalmazott Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese, aki hozzátette, hogy a véradók, a véradásokat szervezők támogatják a magyar egészségügyet, miközben példát is mutatnak. Hangsúlyozta, hogy Békés megye mindig kiemelkedően teljesít a véradások tekintetében.

Többszörös véradók

Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója elmondta, hogy a többszörös véradókat is köszöntötték a rendezvényen, oklevelekkel és tárgyjutalmakkal. A békéscsabai Vidovonyecz Lóránt 140-szeres, a gyulai Szőke Károly 130-szoros, a sarkadkeresztúri Baracsi Gábor, a szarvasi Mátyás János és a gyomaendrődi Weidmann József 120-szoros véradó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában