közlekedés

2018.11.24. 09:41

Idősek a volán mögött

Vezetésről beszélgetve örök téma, hogy vajon az idősebb korosztályt engedjék-e volánhoz ülni, vagy sem. Hazánkban ezt eldönteni egyedül a háziorvosnak van joga, ő mérlegelheti, melyik autóvezető alkalmas részt venni a közlekedésben és melyik nem.

Busi Ottó

Forrás: Shutterstock illusztráció

Az időskori autóvezetés kérdésköre egyébként a társadalom elöregedésével egyre többször kerülhet terítékre. Az ország egyes részei ráadásul tömegközlekedéssel csak nehézkesen közelíthetők meg, így sok esetben marad az autó mint egyedüli közlekedési eszköz.

– Hatvantól hetvenig három, míg hetventől maximum kettő évre adhatja meg az alkalmasságot a vizsgálatot végző orvos, illetve bizonyos egészségügyi problémák esetén akár ennél rövidebb időre is – ezt már Sonkoly Iván háziorvos mondta el kérdésünkre.

Fotó: Shutterstock illusztráció

A háziorvos hozzátette, idősebb korban általában lassulnak a reflexek, romlanak az érzékszervek, a látás, a hallás, de véleménye szerint a vezetési képességeknek a gyengülése, lassulása nagyobb óvatossággal ellensúlyozható. Elmondása szerint ugyanakkor a fiatalabb korosztálynál pedig az esetlegesen nagyobb agresszivitás vagy gyorshajtás, a felelőtlenség legalább ekkora, ha nem nagyobb baleseti veszélyforrás.

A tapasztalat az, hogy ha valaki naponta vezet és megőrizte a frissességét, akkor a rutin mellett biztosan és probléma nélkül közlekedik idősebb korban is – osztotta meg véleményét Pap András autósoktató.

– Az idősebbek egyébként általában lassabban reagálnak, és lassabban is vezetnek. Viszont rengeteg olyan autóvezetőt látni, aki jó, ha havonta egyszer használja a járművét. Az ilyen vezetők pedig nem szereznek tapasztalatot. Veszélyeket a tapasztalatlanság, a rutintalanság és a hosszú reakcióidő hordozhat magában. A rendszeres autóvezetés viszont nem hagyja berozsdásodni a vezetőt – emelte ki Pap András.

Véleménye szerint egyébként egy idő után az egyén, sőt, a család felelőssége is, hogy hagyják-e az idősebb családtagokat vezetni. A szakember szerint józan ésszel át kell gondolni, hogy képesek vagyunk-e még biztonságosan vezetni. Ahogy Pap András fogalmazott, azt kell figyelembe venni, hogy hasonló helyzetben mi vagy gyerekeink biztonságáért aggódnánk-e, ha egy hasonló képességű egyénnel közösen kellene közlekedni. Ha erre bizonytalan a válasz, akkor érdemes másra bízni a vezetést.

Őszi, téli közlekedési tanácsok

1. A legfontosabb, amit megtehet, hogy amint a hőmérséklet +7 Celsius-fok alá süllyed, téliabroncsot használ. A nyári gumiabroncsok ennél hidegebb időben nem biztosítanak megfelelő tapadást.

2. Indulás előtt mindenképpen ajánlatos a várható időjárási viszonyokról, esetleges útakadályokról tájékozódni!

3. Töltse fel ablakmosó tartályát téli folyadékkal, és ellenőrizze, hogy megfelelő állapotban vannak-e az ablaktörlő lapátok! Érdemes lehet hóláncot is beszerezni, különösen akkor, ha hosszabb kirándulásra vagy hegyi utakra indul. A felszerelést ajánlatos előre begyakorolni.

4. Csak tele üzemanyagtartállyal induljon útnak, sőt, célszerű a csomagtartóban jól rögzítve elhelyezni plusz üzemanyaggal feltöltött kannát. Így egy esetleges elakadás esetén sem okozhat gondot, ha a fűtés miatt járatni kell a motort!

5. Tartsa be a látni és látszani elvet! Fontos, hogy indulás előtt alaposan takarítsa le a szélvédőket, és ne csak egy kis részt kaparjon le elöl. Ellenőrizze a gépjármű világítását, valamint az akkumulátor állapotát is!

6. Ha bajba kerülne vagy máson kellene segítenie, jól jöhet a vontatókötél, de akár az indítókábel is, így nem árt, ha ezek is helyet kapnak a csomagtartóban!

7. Érdemes jégkaparót és jégoldó sprayt is magunknál tartani, ahogyan jól jöhet elakadáskor egy hóeltakarításra alkalmas lapát vagy egy „hókotró” kefe is!

8. Réteges, meleg öltözetben ajánlott útra kelni, és lehetőleg takarók is legyenek az autóban. Egy hosszú út, esetleg elakadás során jól jöhet némi meleg tea vagy más innivaló, valamint némi harapnivaló is.

9. Ha síkosabb útszakaszra érkezik, kerülje a hirtelen kormánymozdulatokat és a fékezést! Jégbordás úton haladva a megcsúszást ellenkormányzással tudja korrigálni.

10. Az autópályán hagyja szabadon a leállósávot, a mentési útvonalat! Amennyiben a leállósávon ragadt, azonnal értesítse a hatóságokat!

11. Ne felejtse el feltölteni a mobilkészülékét indulás előtt, nehogy akkor merüljön le, amikor éppen a legnagyobb szükség lenne rá!

12. Ha az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedik, adott esetben 10-20 km/órával mérsékeli autója sebességét, jelentősen csökkentheti a baleseti kockázatot utazás közben. Induljon el időben és érje el biztonságban úti célját!

Forrás: utinform.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában