videóval

2018.11.28. 13:50

Bionikus hajprotézis: új technológia válthatja fel a parókát

Mi az a bionikus hajprotézis – ezt is megtudhatták a diákok és az érdeklődő fodrászok szerdán Békéscsabán, a Kós Károly középiskolában tartott bemutatón.

Licska Balázs

Fotó: Lehoczky Péter

Hosszú Orsolya trichológus – aki 25 éve foglalkozik hajbetegségek kezelésével – elmondta, hogy egy újdonságról van szó. Lényegesen több annál, mint egy paróka – amit hajas sapkának nevezett –, nem lehet elhagyni, nem lehet észrevenni, hogy ezzel a technikával pótolták a hajat, és lehet benne úszni, sportolni, szaunázni is akár.

Főleg betegeknek találták ki, olyanoknak például, akik sugárkezelésen vagy kemoterápián estek át, akiknek foltokban vagy teljes egészben kihullott a hajuk. A bionikus hajprotézis alkalmazása előtt fel kell állítani egy diagnózist, hogy valóban nem lehet-e visszanöveszteni a hajat. Ha nem, és a páciens kéri, akkor mintát vesznek a koponyáról, amit Olaszországba küldenek.

Fotó: Horváth Dóra

Ezt követően egy 3D-s nyomtató segítségével elkészül a fejbőr másolata, az alig 1 milliméteres vastagságú anyag színe, felülete teljesen olyan lesz, mint az eredetié. A hajszálakat – manufakturális jelleggel – egyenként húzzák be, és mindenre figyelnek: az eredeti hajszálak vastagságára, színére, hullámosságára, és nem lehet majd megállapítani, hogy a sebészeti ragasztóval felhelyezett bionikus hajprotézis – ami orvostechnikai eszköz – széle hol van, észrevehetetlen lesz.

– Az ember smink nélkül kimegy az utcára, haj nélkül viszont nem – magyarázta Hosszú Orsolya. Hangsúlyozta, hogy a haj megléte vagy hiánya rengeteget jelent. Döbbenetesnek nevezte, hogy a hajvesztést eredményező betegségek 90 százaléka pszichés jellegű. Azt, hogy valakinek elkezd hullani a haja, először nem az orvos, hanem a fodrász veszi észre – ezért is volt fontos, hogy dolgozó szakembereknek, tanulóknak tartottak bemutatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában