Mezőgyán

2018.11.01. 17:36

A fültisztító pálcikák válogatása ad munkát

Tizennyolc, megváltozott munkaképességű mezőgyáninak és gesztinek biztosít munkát és ezzel kiszámítható jövedelmet a füzesgyarmati Ösvény Esélynövelő Alapítvány azzal, hogy nemrég elindította Mezőgyánban is a rehabilitációs üzemét. Az önkormányzat is tevékeny szerepet vállalt abban, hogy mindez létrejöhetett; a célra ingyenesen biztosította a volt iskolaépületet.

Licska Balázs

Hatalmas zsákokban érkeznek a fültisztítók a mezőgyáni rehabilitációs üzembe, a megváltozott munkaképességű dolgozók azokból kiveszik a vattás pálcikákat, amelyek megfelelnek a követelményeknek, majd a darabokat kétszázasával egy henger alakú műanyag dobozba helyezik.

Tizennyolc, megváltozott munkaképességű mezőgyáninak és gesztinek ad munkát az Ösvény alapítvány üzeme. A szerző felvételei

– Vannak olyanok, akik évek óta nem dolgoztak, vissza kell vezetni őket a munka világába, meg kell mutatni nekik, hogy hasznos tagjai a társadalomnak, hogy ők is tudnak hasznos munkát végezni – mondta Sarkadi Zoltán, az Ösvény Esélynövelő Alapítvány ügyvezetője. Hozzátette: a dolgozók többsége eddig otthon, a négy fal között, elzárkózva töltötte a mindennapokat, most viszont újra közösségbe kerültek, és a munka révén kitörtek a monotonitásból.

Ismertette, hogy a füzesgyarmati székhelyű alapítvány több településen – Sarkadtól Bucsáig – működtet rehabilitációs üzemet, az alapítvány 620 munkatársa közül több mint 500-an megváltozott munkaképességűek. Mezőgyánban nagyjából egy hónappal ezelőtt rajtolt a munka.

Most fültisztító pálcikákat válogatnak, csomagolnak a dolgozók, de minden olyan munkát vállalnak, amire a piacnak igénye van, és ami csupán kézi erőt igényel, a géprongytól az ajándéktasak készítéséig.

Sarkadi Zoltán és Dani Attila a pálcikákat rejtő zsákokkal

– A megváltozott munkaképességűek zöme napi négy órában dolgozik, a jelenlegi rendszerben ez az optimális, és a minimálbér arányos részét vihetik haza – beszélt az ügyvezető a munkarendről és a fizetésről.

Sarkadi Zoltán az előzményekkel kapcsolatban megosztotta: Dani Attila, Mezőgyán polgármestere kereste meg azzal, hogy Mezőgyánban is érdemes lenne egy, a biharugraihoz vagy a sarkadihoz hasonló rehabilitációs üzemet életre hívni, hiszen Mezőgyánban és Geszten több nehéz sorsú ember él, munkahely létesítésével segíteni kellene rajtuk.

Örömmel fogadták az alapítványnál a felkérést, szerencsés egybeesés volt, hogy éppen volt szabad kapacitásuk.

– Ezt követően jött egy több hónapos, nagyjából féléves előkészítés, amelynek végén tizennyolc emberrel megkezdhette működését a rehabilitációs üzem. Ki kell emelni, hogy nincs létszámkorlát, tehát fel tudunk venni további dolgozókat is, ha van jelentkező – mondta az ügyvezető.

Dani Attila hozzáfűzte: fontosnak tartotta, hogy ne csak a mezőgyániak, hanem a gesztiek körében is hirdessék meg a lehetőséget, hiszen a mezőgyáni üzem révén két település lakosságának is tudnak segíteni.

Kerestek és találtak is egy megfelelő épületet, ami otthont adhat az üzemnek. Ez a régi iskolaépület lett, ahonnan évekkel ezelőtt kiköltözött az alsó tagozat, ezért üres, kihasználatlan volt. Az ingatlant az alapítvánnyal közösen tették rendbe, hogy fogadhassa a dolgozókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában