mezőhegyes

2018.10.24. 19:47

Százezer forintos ösztöndíjat hirdet a mezőhegyesi szakiskola

Közel 100 ezer forintot is hazavihet az a diák havonta, aki a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium képzéseire iratkozik be. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fenntartásában működő intézmény az országban egyedülálló ösztöndíjprogramot dolgozott ki, emellett az iskola oktatási palettáján megjelenik a technikusi képzés is, amely lehetővé teszi a felsőfokú oktatást biztosító egyetemekre való közvetlen jelentkezést.

Balázs Anett

Az agrárcég számos olyan jellegű beruházást tervez megvalósítani, amely nemcsak hazai, de európai viszonylatban is a legmodernebb rangsorba állíthatja a társaságot és vele együtt az oktatási intézményt – jelentette be Pap István, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója helyszíni sajtótájékoztatón szerdán. Az előzményekről szólva kifejtette, a kormány 2016-ban törvényben rendelkezett a ménesbirtok tevékenységének fejlesztéséről, s emellett a társaság oktatásban betöltött szerepéről is. Pap István emlékeztetett, hogy ez év október 1-jével a kormány Lázár Jánost nevezte ki a ménesbirtok által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztossá, ő pedig profiltisztítást kért.

Tarkó Gábor és Pap István sajtótájékoztatón ismertette a részleteket. Fotó: Imre György

Ennek eredményeképpen a kizárólag mezőgazdasági szakmák oktatására összpontosító oktatási intézményben többek között kidolgozták a Kozma-ösztöndíjrendszert, melynek részleteiről Tarkó Gábor, a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója beszélt.

– Az ösztöndíj elérése egyrészt tanulmányi eredménytől függ, amely a mi esetünkben egy 4,5-es tanulmányi átlag felett havi 30 ezer forintot jelent. Ehhez hozzájöhet az állami ösztöndíj, amely 35 ezer forint, valamint tanulószerződéssel további 23 ezer forint érhető el, ami összesítve közel 100 ezer forintot jelenthet diákonként. A tanulmányi átlag mellett a sikeres szakvizsgák és az országos versenyeken való eredményes szereplés szintén része a programnak – részletezte Tarkó Gábor. Hozzátette, az ösztöndíjjal a helybeli és a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat kiemelten szeretnék támogatni. Hangsúlyozta, a ménesbirtok kizárólagos gyakorlati képzőhelye az iskolának, ahol a diákok munkaruhát és védőfelszerelést is kapnak.

Korszerű feltételeket teremtenek

Pap István elmondta, a mezőgazdaság jövője a digitalizáció irányába mutat. A saját iskolát fenntartó agrárcég feladatai közé tartozik, hogy a legmodernebb technológiát biztosítsák a diákoknak. Ennek érdekében a ménesbirtok jelentős fejlesztéseket indított el. Az elmúlt 2 évben mintegy 3 milliárd forintért vásároltak mezőgazdasági gépeket. Folyamatban van egy szarvasmarhatelepi rekonstrukció, amelynek során a legmodernebb istállórobotos technológiát alakítják ki a ménesbirtokon, valamint tervben van az ipartelepen egy szállító, tisztító, tároló felépítése. A fejlesztés az iskolára is kiterjed, így a tervek között szerepel a kollégium felújítása, valamint egy sportcsarnok építése, középtávon pedig egy, a várossal közösen üzemeltetett tanuszoda létrehozása. Elhangzott, jelenleg 250 hallgatója van az intézménynek, céljuk a minőségi oktatás, éppen ezért maximum 300 diákot szeretnének fogadni. A Kozma ösztöndíj az idei tanévtől elérhető, a diákok a második félévtől juthatnak hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában