Békéscsaba

2018.10.29. 19:35

Lengyel nemzetiség: századik esztendeje független az ország

Évente több alkalommal tart hagyományőrző ünnepséget a békéscsabai Magyar–Lengyel Baráti Kulturális Egyesület és a lengyel nemzetiségi önkormányzat. A csaknem száz főt számláló közösség következő nagy eseménye november 10-én lesz, amikor a lengyel függetlenség 100. évfordulójára emlékeznek.

Nagy-Laczkó Viktória

Teljes erőbedobással a centenáriumi programra készül a megyénkben élő, lengyel gyökerekkel rendelkező lakosság. A jövőhét szombaton esedékes ünnepséget a békéscsabai Lencsési Közösségi Házban rendezik meg.

Az esemény keretében kiállítás nyílik a Függetlenség asszonyai címen, a tárlatot a Budapesti Lengyel Intézet munkatársa, Takács Malgorzata nyitja meg. Fellép a 2006-ban alakult Chopin kórus, és irodalmi estet tart a Lengyelországból érkező Mariusz Szczepaniak költő, közben Péter Erika költő, író magyar nyelvű verseket ad elő.

A Békés megyei, szórványosan letelepedő lengyel közösséget Leszkó Malgorzata, az egyesület és az önkormányzat elnöke fogja össze, aki idestova 30 éve költözött férje révén Békéscsabára.

Az akkor még magyarul nem beszélő hölgy frissdiplomásként érkezett a térségbe. A nyelvi akadályok leküzdése közben egy gyermeke született, akit később, kisiskoláskorában kezdett megtanítani lengyelül.

Leszkó Malgorzata Nemzetiségekért díjat kapott. Fotó: Imre György

– Egy hétvégi, az Országos Lengyel Önkormányzathoz tartozó iskola keretében 1997-ben kezdtem el lengyel nyelvre tanítani a fiamat, és vele együtt az itt, Békéscsabán, Békésen, Csorváson és Gyulán élő lengyel nemzetiségűeket. Az elején ismerkedtünk egymással, összejöttünk különböző rendezvényeken, mint gyereknap, karácsonyi est. Később ebből a nem hivatalos „klubunkból” jött létre 2000-ben az egyesületünk, majd 2002-ben az önkormányzat is megalakult – árulta el az elnök. – Sajnos, mostanában egyre kevesebben járnak az iskolába, ugyanis a gyerekek felnőttek, továbbtanultak, külföldre költöztek, így mostanában inkább az idősebbeknek tartok foglalkozásokat.

Az eltelt csaknem 20 évben változó tagszámmal működött az egyesület, jelenleg 98-an tartoznak a szervezethez. A taglétszám figyelemreméltó annak tükrében, hogy a 2011-es népszámláláskor összesen mintegy 134-en vallották magukat lengyel nemzetiségűnek a megyében.

A kicsi, de annál aktívabb közösség évente több alkalommal tart hagyományápolás céljából rendezvényeket. A megmozdulások sorát a január 22-ei magyar kultúra napja nyitja. Március 23-án a lengyel–magyar barátságra, május 2-án a külföldön élő lengyelekre emlékeznek. Minden évben részt vesznek a békéscsabai kolbászfesztiválon.

Mindemellett rendszeresen tartanak gasztronómiai estet, ahol olyan tipikusan lengyel ételeket készítenek az egyesületi tagokkal, mint a savanyúuborka-leves, céklaleves és egy sziléziai rakott egytálétel, melyhez krumpli, császárszalonna, hagyma, valamint lengyel kolbász (paprika nélküli) szükséges.

Az önkormányzat rendszeresen szervez lengyelországi utakat Ismerd meg Lengyelországot címmel. Ezenfelül több alkalommal szerveznek utazásokat; belföldön a magyarországi lengyel, míg Lengyelországban a magyar emlékekkel ismerkedik meg a viharsarki lengyel közösség.

Sokat tesz a megyebeli lengyelekért

A Békés megyében élő lengyel nemzetiségért végzett munkája elismeréséül Leszkó Malgorzata Nemzetiségekért díjat vett át nemrég Budapesten, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkártól.

A díj kapcsán hírportálunk kérdésére elmondta, munkája során nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a Magyarországon élő lengyelek ápolják és megtartsák a nyelvüket, ne szakadjanak el a szülőországuktól, és megismerkedjenek a lengyel kultúrával, szokásokkal.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy az egymás mellett élő nemzetiségek elfogadják egymást, ne legyenek elzárkózva egymástól. Magyarországon élünk, és arra törekszünk, hogy a magyar emberek minél jobban megismerjék a lengyel kultúrát és szokásait. Úgy gondolom, így a legkönnyebb elfogadni a másikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában