fejlesztések

2018.10.25. 18:55

Mezőkovácsházától Békéscsabáig több iskola újulhatott meg

Több állami fenntartásában, működtetésében lévő iskolában értek véget a közelmúltban fejlesztések, ilyen többek között a Belvárosi suli Békéscsabán. A tankerületi központ egy sikeres, EFOP-os pályázata adott lehetőséget a beruházásokra, amik összértéke több 100 millió forintra rúg. A fejlesztések java részét csütörtökön adták át.

Bánki András tankerületi igazgató hangsúlyozta: a mostani fejlesztések négyezer diákot érintenek. Aláhúzta, hogy az elmúlt időszakban 2 milliárd forintnyi támogatás kapott a Békéscsabai Tankerületi Központ, ilyen mértékű fejlesztések évtizedek óta nem voltak. Kiemelte azt is, hogy a tankerületi központ partnere a települési önkormányzatokban, további fejlesztéseket terveznek.

Fotó: Imre György

Orosházán, a Vörösmarty Mihály általános iskola Vörösmarty utcai épületében cserélték az összes tanterem, szaktanterem burkolatát, idegen nyelvi labort alakítottak ki, valamint a rákóczitelepi tagintézményben növelték az elektromos teljesítményt.

A mezőkovácsházi Csanád vezér általános iskolánál fejlesztették a sportudvart és kiegészítő berendezéseit, négy filagória újult meg, valamint 15 számítógépet vettek, szoftverekkel.

Szintén Mezőkovácsházán, a Hunyadi János középiskola Sármezey utca 63. szám alatti épületénél cserélték a nyílászárókat, javították a tornaterem padlózatát, a Hősök terén lévő épületnél modern kazánokat építettek be, mindezek mellett számítógépeket vásároltak.

A csabacsűdi általános iskola főépületét szigetelték, cserélték a nyílászárókat, emellett számítógépeket szereztek be, továbbá nyolc tanterembe asztalokat, székeket vásároltak.

Fotó: Imre György

A medgyesegyházi általános iskolában többek között megújult a kosárlabdapálya – sportburkolattal 600 négyzetméteren –, mászófalat építettek, illetve műfüves pályát alakítottak ki.

Almáskamaráson, a helyi általános iskolánál szigetelték az épületet, cserélték a nyílászárókat, sportpályát alakítottak ki 1000 négyzetméteren, valamint 17 számítógépet vásároltak, szoftverekkel együtt.

A dombegyházi általános iskolánál, a sportcsarnokban teljes körűen rendbe tették az öltözőket, a vizesblokkokat, valamint a korszerű idegen nyelvi oktatás érdekében 15 számítógépet vettek.

A megyeszékhelyen, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban az intézmény folyosóin cserélték a burkolatot, felújították a sportudvart, illetve idegen nyelvi labort alakítottak ki.

A gerlai általános iskolánál modernre cserélték az elavult nyílászárókat – 133 ablakot és 2 bejárati ajtót érintett a beruházás –, valamint az idegen nyelvi oktatás érdekében számítógépeket vettek.

Összegét tekintve a legjelentősebb beruházás a Lencsési suliban valósult meg. Az emeleti folyosókon cserélték a burkolatot, mosdókat újítottak fel, 500-nál is több lámpatestet cseréltek ki, idegen nyelvi labort alakítottak ki, 340 kétszemélyes padot és széket vásároltak egyebek mellett.

A Lencsésin tartott rendezvényen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte: kerékpártárolókat is kialakítottak és udvari játékokat is vettek az általános iskolába. Aláhúzta: 700 gyermek jár a Lencsési suliba, Békéscsaba büszke a példaértékű intézményre, annak szellemiségére.

Fotó: Lehoczky Péter

Bánki András tankerületi igazgató hangsúlyozta, tehetségekben gazdag az intézmény, meghatározó mind a város, mind a városrész számára, kiváló szakmai műhely. Úgy véli, közös felelősség és cél értéket teremteni az oktatásban, ehhez együttműködésre van szükség. Fontosnak nevezte a minőségi nyelvoktatást, amit segít, hogy nyelvi labort is kialakítottak.

Vida András, a Lencsési suli igazgatója elmondta: valóban olyan fejlesztések valósultak meg az intézményben, amelyekre szükség volt, köszönetet mondott a beruházásért.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, hogy közel 240 millió forint értékben valósultak meg fejlesztések három békéscsabai intézményben, a Belvárosiban, a Lencsésiben és a gerlaiban. És bár nem az önkormányzat a fenntartó, a működtető, mindezekkel a város vagyona gyarapodott. Úgy véli, minden olyan beruházás fontos, ami az oktatást, a nevelést segíti, hiszen azok a gyermekeket érintik.

Országos szintű fejlesztések

Dankó Béla országgyűlési képviselő a csabacsűdi átadó kapcsán lapunknak elmondta, az iskolafejlesztések országos szinten zajlanak. Európai uniós és hazai finanszírozásból 550 településen összesen 125 milliárd forintból valósul meg valamilyen fejlesztés. A Békés megyei választókörzetben 7 település 8 intézménye újulhat meg mintegy 793,6 millió forint támogatásból. A korszerűsítések jelenleg is zajlanak és várhatóan a mostani év végig befejezik a munkálatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában