hídi séta, videóval

2018.10.05. 19:42

Gyulán a szökőkút is rózsaszínbe borult a megelőzésért

Immáron hetedik alkalommal rendezte meg a megelőzést és az azt szolgáló egészségügyi szűréseket népszerűsítő Gyulai Hídi Sétát a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete és területi csoportja pénteken délután a fürdővárosi vigadóban. A megye számos pontján szerveztek hasonló programokat ezen a napon.

Hírlap-összeállítás

Fotó: Lehoczky Péter

A Szilágyi Edit ötletére életre hívott rendezvény legfőbb célja a kezdetektől az, hogy felhívjuk a figyelmet az egészségvédelem, a prevenció fontosságára – nyilatkozta lapunknak a kezdeményezéssel kapcsolatban Tóth Zoltánné. A Magyar Vöröskereszt (MVK) Békés Megyei Szervezetének igazgatója kérdésünkre kiemelte, munkájuk fontos részét képezi, hogy minél több embert ösztönözzenek a megelőzést szolgáló szűréseken való részvételre.

– Mindezt folyamatosan igyekszünk a lehető legtöbb fórumon népszerűsíteni, és úgy gondoljuk, hogy egy ilyen, a személyes találkozásoknak, beszélgetéseknek, előadásoknak is helyet adó rendezvénynek kiemelt súlya van – ecsetelte az igazgató. Tóth Zoltánné kifejtette, az emberek egyre nyitottabbak a szűrések irányában.

Fotó: Lehoczky Péter

– Természetesen összetett és bonyolult kérdésről van szó, hiszen a legtöbben, amíg egészségesek, addig nehezebben állnak kötélnek – tette hozzá. – Ennek ellenére érezhető, hogy egyre több érdeklődőt sikerül rávenni, hogy egészségtudatosabban éljenek. Ebben ma már rengeteg információ nyújt segítséget, de a Hídi Séta és a hozzá hasonló rendezvények hozzájárulnak ahhoz is, hogy a számos tájékoztató anyag között megfelelő módon el lehessen igazodni.

A szervezők mindent megtesznek azért, hogy valamennyi korosztályt megszólítsák. Ebben az évben már a helyi óvodásokat is bevonták az eseményekbe. A Hídi Séta korábban úgy végződött, hogy a program végén a figyelemfelhívás jegyében rózsaszín léggömböket engedtek fel a levegőbe. Tavaly már a környezettudatosság jegyében ezt a részt kihagyták a rendezvényből, idén pedig újabb dolgon változtattak. A rózsaszín léggömböket az óvodások kapták meg.

A belvárosi körforgalomnál található szökőkút persze ezúttal is rózsaszínben játszott, így segítve a Hídi Sétát és a megelőzést. A belváros irányában található szökőkutaknál, a Kossuth téri vízlépcsőnél 240 mécsest bocsájtottak vízre, amivel azokra emlékeztek, akik már nem lehettek jelen az eseményen.

Fotó: Lehoczky Péter

A délután két órakor kezdődő programon megnyitó beszédet mondott dr. Görgényi Ernő polgármester, dr. Sárosi Tamás, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezetője és Nagy Gábor, az MVK főigazgató-helyettese. Változatos témákban hangoztak el előadások, amelyek érintették az egészségmegőrzés, a mozgás, az önelfogadás és az emlődaganatot és ennek a betegségnek a megelőzését is.

Délután négy órakor szórakoztató és családi programok kezdődtek, ami ugyancsak azt szolgálta, hogy minél több korosztályt érjenek el. Közben a gyulai Egészségfejlesztési Iroda és a kormányhivatal is szűrésekkel segítette a prevenciót, az egészségmegőrzést.

Több városban is sétáltak az egészségért

A Városi Nyugdíjas Klub, a Komlósi Szlovákok Szervezete hirdette meg Tótkomlóson a rózsaszín szalag sétát. Gyivicsánné dr. Szenczi Irén, a Nafokke Egyesület elnöke köszöntötte a pénteki séta résztvevőit. Elmondta, civilként 10 éve Gyopároson sétálnak a mellrák ellen, 5 éve pedig együtt szervezik a Magyar Rákellenes Liga Nagyszénási Alapszervezetével a programot. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a mellrák veszélyére, a szűrővizsgálatok, a megelőzés, a korai felismerés fontosságára. Idén Tótkomlóson is felkarolták ezt a programot. Kazárné Tóth Ilona védőnő szakemberként beszélt a daganatos betegségről, majd egy kellemes sétával hívták fel a figyelmet a megelőzésre. A séta végén a művelődési házban a Tremoló Mandolin Zenekar várta őket koncertre.

Nagyszénáson is rózsaszín szalagot tűztek a sétálók és rózsaszínű lufikat vittek magukkal. Hasonló programokat tartottak Békésen és Mezőberényben is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában