Békéscsaba

2018.10.06. 15:17

Felújították a ligetet és a Hunyadi teret

Véget értek a munkálatok a Széchenyi ligetben és a Hunyadi téren. A beruházás – ami magában foglalta a szoborsétány, a Gőzmalom tér és környéke, a Kossuth tér korszerűsítését is – összesen 1 milliárd forintból valósult meg. A Széchenyi liget teljesen megújult, benne a játszótérrel, a Hunyadi téren rendezetten parkolhatnak a kocsik.

Licska Balázs

Elkészültek a tervezett fejlesztések a Széchenyi ligetben és a Hunyadi téren – ismertette dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. cégvezetője, hozzátéve, hogy az elmúlt napokban folyamatban volt a műszaki átadás-átvétel, illetve a Hunyadi tér esetében a hivatalos forgalomba helyezési eljárást szintén le kell folytatni.

A Széchenyi ligetben a 49 ezer négyzetmétert érintő felújítási munka magába foglalta a teljes zöld felület rendbetételét, a növényzet ápolását, pótlását, újabb növények telepítését, a sétautak korszerűsítését, tanösvények kialakítását, öntözőrendszer kiépítését – sorolta dr. Sódar Anita. A mozgásra vágyóknak öntött burkolatú futópályával, szabadtéri fitneszedzőhelyekkel kedveskedtek. Korszerűsítették a közvilágítást, térfigyelő kamerákat szereltek fel.

Fotók: Imre György

A kivitelező SADE Kft. illetékes üzletágának igazgatóhelyettese, Telek Szilárd elmondta: tavaly a Ligeti soron dolgoztak a parkolók kialakításán, idén a ligetben folytatták a munkát. Összesen 4200 négyzetméteren raktak le térköveket, 4900 négyzetméteren szórt alapú sétányt alakítottak ki, a gumis futópályán egy 400 méteres kört lehet megtenni. Kétezer cserjét, 1600 évelőt, húsz fát telepítettek, 24 ezer négyzetméteren újították fel a gyepfelületet és alakítottak ki újabbakat.

A Hunyadi tér egykor autóbusz-állomás volt, a mostani fejlesztéssel megszűntek a volt funkcióból visszamaradt burkolatok, tagolt felületek – folytatta a projekt másik jelentős helyszínével kapcsolatban dr. Sódar Anita. Növelték a zöld felületek arányát, figyelembe vették a forgalmi rend kialakításánál, hogy többen ott parkolnak, és van átmenő forgalom. Bővítették a járdákat, és itt is megújították a közvilágítást, itt is felszereltek térfigyelőt.

Telek Szilárd tájékoztatójában elmondta, hogy a ligeti játszóteret szintén bővítették a beruházás során.

A kivitelező békési IP Tender Kft. ügyvezetője, Ilyés Péter elmondta: a Hunyadi tér közepén egy blokkban parkolhatnak a kocsik. Harminchat parkolót alakítottak ki, ezek közül egy mozgáskorlátozottak számára fenntartott. Részletezte: 228 méter utat és térkövekből 300 méter járdát építettek, a parkolók és a bejárók esetében összesen 900 négyzetméternyi térkövet helyeztek el.

A kivitelezési szerződést egy éve kötötték meg, a munkálatokat januárban, februárban kezdték. Az átmenő forgalmat valamelyest folyamatosan biztosítani kellett, tekintettel voltak a Hunyadi téren élőkre, arra, hogy a téren át éttermeket, áruházat, szállodát, színházat és patikát is kiszolgálnak.

A zöld felületekkel kapcsolatban megtudtuk: huszonhárom törökmogyorót és amerikai hársat, csaknem ezer talajtakaró cserjét, háromszáznál is több félcserjét – sudárzsályát, nagy meténget –, mintegy nyolcszáz évelőt, díszfüvet helyeztek ki.

Ilyés Péter ismertette: 36 parkolót alakítottak ki a Hunyadi téren

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában