rendezvénysorozat

2018.10.09. 19:50

Biztonságos közlekedés: a részegszemüveget is kipróbálhatják

Kerékpáros pályán, szimulátorral és lábbal hajtós gokarttal szemlélteti a közlekedési balesetek veszélyeit a Magyar Autóklub Békéscsaba diákjai és felnőtt lakossága számára. A rendezvény a szabályok betartására és az óvatosságra hívja fel a figyelmet.

Vásári Erzsébet

Közlekedési rendezvénysorozat indult Békéscsabán a Magyar Autóklub szervezésében kedden, melyet az érdeklődők négy napon át látogathatnak ingyenesen a Szarvasi úti TESCO pakolójában.

Fotók: Lehoczky Péter

Timkó Attila, a Magyar Autóklub Biztonságosan Közlekedni egy életúton című programjának koordinátora lapunknak elmondta, immár tizenharmadik alkalommal szervezik meg rendezvénysorozatukat, amely minden évben 27-33 helyszínre látogat el országszerte. Kitűzött céljuk a közlekedésbiztonság javítása, elsősorban gyermekek számára, de minden korosztályt szívesen látnak eseményeiken. A Békéscsabán eltöltött négy napjuk alatt délelőttönként kötött programjaik vannak, melyekre a város iskoláinak csoportjait várják.

Hozzátette, a visszajelzések alapján mintegy 600 gyermek látogat majd el péntekig a rendezvénykamionjukhoz. Beszámolója szerint a diákcsapatok részt vesznek egy-egy körülbelül másfél órás összetett oktatáson, ami elmélettel kezdődik, de gyakorlati, élményszerű helyzeteket is biztosít. A rendezvény első látogatói a rendészeti iskola tanulói.

A koordinátor elmondta, a bemutatók különböző eszközökkel és szituációkkal történnek, melyek közül a legjelentősebb a kerékpáros pálya, illetve a Fékezd magad elnevezésű programelem. Az előbbin szabályismeretet és a biciklizés alapvető ügyességi feladatait lehet gyakorolni, az utóbbiban pedig az út-idő sebesség összefüggésével mutatják be, mekkora féktávolságra van szükség ahhoz, hogy megálljon a jármű. A fentieken kívül rendelkeznek még egy biztonsági öv szimulátorral, ami inkább felnőtteknek szól. Itt életszerű körülményekkel szemléltetik, miért kell használni az övet. Továbbá egy lábbal hajthatós gokarttal is készültek, melyen részeg szemüveggel közlekedve tapasztalható meg, hogy az alkohol és a különböző tudatmódosító szerek hogyan befolyásolják az érzékelést, például a reakcióidőt.

Tripon Melodi Mínea, a Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiumának tanulója elmondta, azért érkeztek a rendezvényre, hogy megismerkedjenek a biztonságos közlekedéssel. Hasznosnak tartja a programsorozatot, ahol előadásokat hallgathatnak meg és kipróbálhatják azt is, milyen elszenvedni egy balesetet.

Bori István, békéscsabai lakos beszámolója szerint azért érkezett az eseményre, mert fontosnak tartja, hogy mindenki megismerje a biztonságos közlekedés formáit. Elmondása szerint ugyan családját még nem érte baleset, de számos tragédiával végződő esetről hallott már a médián keresztül. Úgy gondolja, hogy a szerencsétlenségek egy kis odafigyeléssel és a szabályok betartásával könnyebben elkerülhetőek lennének. Hozzátette, mindenképpen sort kerít arra péntekig, hogy unokáit is elhozza az autóklub kamionjához.

A nevelést szolgálja a program

Pelleg József rendőralezredes köszöntőjében elmondta, hogy a rendőrség tagjai elkötelezettek a közlekedésbiztonság javításának érdekében, amely megnyilvánul náluk az oktatásban képzésben és ellenőrzésben is. Úgy gondolja, az autóklub által biztosított országos program az általános iskolás kortól a középiskolás koron keresztül mindenki számára a helyes közlekedésre történő nevelést hivatott szolgálni. Fontosnak tartja, hogy a rendezvényre látogatók tét nélkül megismerik azokat a veszélyhelyzeteket, amelyek az utakon rájuk leselkedhetnek.

Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőr Szövetség elnöke kifejtette, mindenképp szükségesnek tartja a közlekedésbiztonsági rendezvény megszervezését, mert bár a halálos balesetek száma ugyan csökkenő tendenciát mutat Békés megyében az elmúlt években, de az ütközések előfordulása növekedett. Végül Szikszai István, az autóklub megyei szervezetének elnöke elmondta, a rendezvény látogatói számára kívánja, hogy az ott látottakat alkalmazni és hasznosítani tudják közlekedésük során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában