rovarkérdés

2018.09.10. 11:20

Főleg darazsak adtak munkát idén nyáron

Soha nem látott számban jelentek meg az idei nyáron megyénkben is a darazsak. A szakembereknek egészen speciális esetekkel is szembe kellett nézniük, néhány napja pedig már a poloskák okoznak kellemetlenséget.

Papp Gábor

– A szúnyogok szempontjából nem számított rendhagyónak az idei nyár – fogalmazott kérdésünkre Varga Péter, a Békés Pesticid Kft. ügyvezető igazgatója. – Általában a folyók mentén, a Duna, a Tisza, illetve szűkebb pátriánkban, a Körösök vonalán nagyobb a populációjuk. Amióta a katasztrófavédelem koordinálja országosan a védekezést, teljesen elfogadható a helyzet, a vizes élőhelyeken és a települések környékén sem észlelhetők nagyobb problémák. Ennek ellenére is elmondható, hogy az emberek érzékenysége folyamatosan nő.

Áttérve a meleg évszak talán legtöbbet emlegetett „rovarkérdésére”, a darazsakra, a szakember kiemelte: bizonyos időközönként egy-egy rovar jelentősen elszaporodik. Két éve például a hangyák száma nőtt meg óriási mértékben, az elmúlt esztendőkben pedig darazsakkal találkozni korábban soha nem látott mennyiségben.

Varga Péteréknek sok dolguk akadt – a preparált darázsfészek is erről árulkodik /Fotó: Imre György/

– Ráadásul a darázsszezon egyre korábban kezdődik. Ebben az évben például már megjelentek április végén, május elején is, ami teljesen szokatlannak számít – ecsetelte. – Ennek az lehet az oka, hogy – holott hideg időszakok idén is akadtak – nagyobb számban telelnek át a megszokottnál. Személy szerint arra gyanakszom, hogy a rovarok egy része házak, lakások szigetelésében húzza meg magát a hideg évszakban, nem pedig faodúkban, ahol a túlnyomó részük megfagy. A házakban megmaradt populáció viszont gyorsabban fejlődésnek indul.

Varga Péter felvetésünkre elmondta, ezekben a hetekben némileg visszaesett a darazsak miatt hozzájuk érkező hívások száma. Naponta átlagosan három-négy ilyen megkeresés érkezik, miközben csúcsidőszakban 8–11 segítségkérés is akadt. A hidegebb éjszakák beköszöntével a rovarok elkezdik majd a házakban, ingatlanokban befelé rágni magukat. Úgy véli, a legtöbb irtás innentől arról fog szólni, hogy a kellemetlen vendégek betörtek a kamrába, a szobába, átrágták magukat a mennyezeten. Ahogy a külső hőmérséklet csökken, a belső emelkedik, utóbbi irányába kezdenek mozogni. Kérdésünkre hangsúlyozta, egyre gyakrabban találkoznak a szigetelésben, a födémben, a padlásolásban megjelenő fészekkel.

– Ha azt vesszük észre, hogy a környezetünkben több darázs van a szokásosnál, az ingatlanok napsütötte oldalán darázshordást fedezni fel, célszerű szakembert hívni – nyomatékosította kérdésünkre Varga Péter.

Az elmúlt egy hónapban 15–20 esetben is riasztották a céget, mert házakban, lakásokban jelentek meg a rovarok. Ha a plafonon egy halványsárga foltot fedezünk fel, ami terjed és sötétedik, az kilencven százalékban darazsak jelenlétére utal. Volt olyan, hogy 0,5–1 négyzetméteren szakadt le a fészek – öröm az ürömben, hogy nem lakott helyiségben történt mindez. Gyulán egy alkalommal a hálószoba mennyezete omlott be ugyanígy, szerencsére a háziak pont nem tartózkodtak ott. Az éjszakai lódarázstámadások is jellemzők ezekben a hetekben. Előfordult az is, hogy egy üvegfalú ház oldalán jelent meg több száz lódarázs a kiszűrődő fény miatt.

Varga Péter szólt arról, hogy az elmúlt néhány napban a poloskák kapcsán érkeznek hozzájuk bejelentések.

– Nem az ágyi poloskáról van szó, amelynek szintén nő a száma, hanem a mezei, márvány, afrikai poloskáról, amelyek már kezdenek behúzódni. A pár hűvösebb éjszaka jelezhetett számukra, hogy keressenek búvóhelyet – tette hozzá.

Az életveszély kivételt jelent

A darázskérdéssel kapcsolatban megkerestük a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot. Mint megtudtuk, a tűzoltók nem irtanak darazsat, kivételt képez ez alól, amikor életveszély alakul ki, s például olyan helyiségben jelennek meg a darazsak, ahol allergiás személy vagy kisgyermek tartózkodik.

A beavatkozó egységek tűzoltói csak szakfelszerelésükkel tudják ezt megoldani, ami esetlegesen magával vonhatja, hogy károk alakulhatnak ki, amit viszont természetesen nem kell megtéríteni. Kritikus helyzetben elvétve, de kellett intézkedniük az elmúlt időszakban a tűzoltóknak a megyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában