közterület-felügyelők

2018.09.08. 19:50

Figyelnek arra, hogy rend legyen megyeszékhelyünkön

Hogy egy fényképezőgéppel nemcsak szép, hanem csúf dolgokat is meg lehet örökíteni, arra bizonyíték a békéscsabai közterület-felügyelők munkaeszköze. A szakemberek folyamatosan figyelnek arra, hogy rendben legyenek a közterületek, és ha kell, akkor például a gaztengerek, a parkolókban felejtett roncsok, a kukák mellé hordott szemét miatt intézkednek.

Licska Balázs

– Két jogszabály alapján dolgoznak és járnak el a békéscsabai közterület-felügyelők – kezdte elöljáróban Csilik János, a közterület-felügyelők vezetőhelyettese. Az egyik a 2012-es szabálysértési törvény, a másik a közösségi együttélés alapvető szabályait részletező, 2013-as önkormányzati rendelet. Kiemelte: elsősorban figyelmeztetnek, hiszen a cél nem a büntetés, hanem az, hogy egy problémát megoldhassanak. Ha azonban nincs más út, akkor jöhetnek a szankciók.

A közterület-felügyelők a járőrözéseik során észlelik a gondokat, de kapnak bejelentéseket is a helyiektől. Emellett előfordult olyan eset a közelmúltban, hogy egy, a közösségi portálon közzétett felvétel alapján intézkedtek – az esetről annyit, hogy valaki illemhelyként használta a közterületet.

Csilik János és Szabó Zoltán megmutatták: többen fittyet hánynak a gaztengerre. /Fotók: Imre György/

A felvetésemre, hogy a békéscsabaiaknak talán a belvárosban lézengő hajléktalanok szúrnak szemet leginkább – akikből egyébként kevesebb volt idén, mint a korábbi években –, elmondta: ezek az emberek jellemzően nem fedélnélküliek, rendelkeznek bejelentett lakóhellyel. Velük szemben koldulás miatt lehet esetleg intézkedni. Mivel a pénz átadására írásban vagy ráutaló magatartással történő felhívás már koldulásnak számít, elég, ha egy ücsörgő illető kitesz maga elé papírt.

Városszerte gondot jelent, hogy bizonyos – javarészt elhagyott, üresen álló – ingatlanok előtt magas a fű. Az egyik ilyen helyet meg is mutatta Csilik János és társa, Szabó Zoltán a Szarvasi út és a Hat ház utca sarkán. Ezeknél az eseteknél igyekeznek rábírni a tulajdonost, a használót, hogy tegye rendbe a háza előtti közterületet. Ha senkit nem találnak otthon, akkor értesítőt hagynak, amiben az áll, hogy a lakóknak kell a közút széléig, de legfeljebb 15 méterig a közterületet gondozniuk.

A parkolókban hagyott üzemképtelen kocsikat is figyelik.

Csilik János elmondta: nyolcnapos határidőt adnak a lakóknak, hogy lekaszálhassák, lekaszáltathassák a területet. A határidő leteltével pedig újra megjelennek a közterület-felügyelők az adott területen, hogy levágták-e a füvet. Ha nem, akkor bírságra számíthatnak a lakók.

Néhány szeméttároló környéke bizonyos időközönként botrányos állapotban van, a Lencsési lakóteleptől a belvárosig. Vannak, akik a szelektív gyűjtők mellé viszik a kommunális hulladékot és a zöldhulladékot is, illetve akadnak, akik kocsiból kiszállva mások elé, a zöld tárolók mellé teszik le az otthon összegyűlt szemetüket – emiatt is kaptak több alkalommal bejelentést.

Az Árpád fejedelem téren mutatták meg a közterület-felügyelők, hogy most viszonylag rend van a szelektív kuka mellett, de valaki építési törmeléket, üres alkoholos üveget már kirakott. Az üveget vélhetően azért, hogy azokat majd az utcán csellengő rászorulók elvigyék és beváltsák aprópénzre. Nem ritka az sem, hogy egyesek – bizonyára jó szándékkal – maradék ételeket, használt ruhákat helyeznek ki, viszont az sem szabályos.

A szakemberek minden problémás helyszínen fényképeket készítenek, majd intézkednek. Hasonló a helyzet a közlekedésre alkalmatlan, üzemképtelen, forgalomból kivont, ám közterületi parkolókban hagyott – kvázi roncs – autókkal is. Valakik a Lencsési lakótelepen felejtettek egy Fiat Unót, aminek a kerekei leeresztettek, sőt, mögötte szinte kinőtt egy fa a hónapok alatt. Az autó miatt több eljárás indult, egyelőre eredménytelenül. Viszont jellemzően megoldódnak ezek a gondok.

Gyalogosan is rendszeresen járőröznek

A közterület-felügyelők folyamatosan ellenőrzik azt is, hogy rendben vannak-e a közterület-használati engedélyek. Például azt, hogy a vendéglátóhelyek kerthelyiségei csak akkora helyet foglalnak-e el, mint amekkorára jogosultságot kaptak, illetve, hogy csak addig vannak-e nyitva, ameddig lehet. A kihelyezett reklámtáblákra is hangsúlyt fektetnek a vizsgálatok során. Évente nagyjából 500-1000 körülire tehető ezen ellenőrzések száma, rendszeresen társszervezetekkel, például a rendőrséggel közösen veszik górcső alá a helyeket.

Csilik János elmondta, hogy nem csak autóval közlekedő közterület-felügyelőkkel lehet találkozni. Ugyanis gyalogos szolgálatot is ellátnak, rendszeresen járőröznek például az Andrássy úton, a városházától a vasútállomásig, illetve kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogy a piacon és a környékén is rend legyen. Az önkormányzat térfigyelő kamerái is a közterület-felügyelethez vannak bekötve, a felvételeket ők kezelik, és ha például a rendőrség kéri, akkor a videók átadásával segítik, hogy elcsíphessenek egy-egy tolvajt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában