omladozó kastély

2018.09.14. 17:30

Az örökösök is aggódnak a kiscsákói kastélyért

Az örökségvédelmi hatóságnál idén érdeklődött egy kiscsákói lakos, Füzes Miklós, aki felajánlotta segítségét a kastély megóvása ügyében. Ő az ingatlannak nem tulajdonosa, a pusztulóban lévő kastély kapcsán bármilyen intézkedés csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges. Felvette a kapcsolatot a tulajdonosokkal (örökösökkel). A helyszínen kalauzolta őket körbe pénteken.

Cs. I.

Fotó: Imre György

Az átláthatatlan és átjárhatatlan kastélypark dzsungelre emlékeztet. Az omladozó épület szinte megközelíthetetlen, a kastély beomlott tetőszerkezetének egekbe nyújtózkodó darabjai bármelyik pillanatban hatalmas robajjal lezuhanhatnak. Ilyet már láttak s hallottak a környéken élők is az elmúlt években. Most ezzel szembesültek az elhunyt német tulajdonos örökösei. A helyszínre utazott az özvegy és két, ma már nagykorú gyermeke is.

Fotó: Imre György

 

Velük tartottunk a dzsungel- és kastélytúrán. Előzetesen Füzesi Miklós csapást taposott a gaztengerben és a fák között, hogy elsőként megközelíthessük a kis kastélyt, a volt tanítói lakást, egykoron Geist Gáspár édesanyjának lakrészét. Onnan is elloptak már minden mozdíthatót. Miután átvágtunk a szárazságtól kiégett kórókon és nadrágmarasztaló, tüskés bozótoson, a kastély állapotára csupán egyetlen szót találtunk: tragikus.

Fotó: Imre György

A fiatal testvérpár és édesanyjuk mindent fotózott, de szomorúan kellett megállapítaniuk, sokkal rosszabb ott minden, mint amire számítottak. A főpárkány alatt körös-körül végigfutó, páratlanul gazdag, színes, széles táblás, virágos, alakos sgraffito díszítés még arról árulkodik, ott bizony hajdan mindent igényesen megterveztek, megcsináltak, ám az idő múlása nyomot hagyott az épületen.

Bemerészkedtünk az épületbe szigorúan saját felelősségre: a nagyterem kazettás famennyezete már csak nyomokban látható, hiszen a tolvajok és az idő által ki- és megkezdett tető beomlott, s pusztított el mindet, ami alatta még egészben volt. Nicole Rechmann és öccse a kastélytúra során megismerhette a nagyszénási helytörténészt, Gyenge Antalt, aki átadta az általa írt, a kiscsákóiak történetét 1850-től napjainkig feldolgozó kötetét.

A szerző felvétele

– Amióta a német tulajdonos elhunyt, és nem folytatódott az építkezés, aggódunk a kastély sorsáért. Felvettük a kapcsolatot a magyar kastélylexikon írójával, készséggel segített, állítása szerint volna megoldás, vannak pályázati lehetőségek az épület megmentésére. Talán most elkezdődhet valami – mondta a nagyszénási helytörténész, hangjában azonban érződött az aggodalom. A fiatal lány, a 20 éves Nicole érdeklődésünkre annyit árult el, egyelőre tájékozódnak, még nem tudják, mi lesz a folytatásban. Testvérével együtt szomorúan vették tudomásul, milyen rossz állapotban van az ingatlan.

A szerző felvétele

Az örökségvédelem szakemberei is ezen a napon végeztek helyszíni szemlét, bejárást. A birtokvédelem megoldása, az állagromlás megállítása most a legégetőbb feladat, ebben minden jelenlévő egyetértett.

 

Korábbi cikkünk a témában:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában