tárlat

2018.09.09. 08:46

Az aradi fotóklub felvételeiből nyílt kiállítás Békéscsabán

Több évtizedes a kapcsolat a Lencsési Közösségi Ház berkein belül működő, Katona Péter vezette Márvány Fotóműhely és az aradi fotóklub között. Ennek jegyében nyílt kiállítás pénteken az intézményben az aradiak felvételeiből, a tárlat szeptember 28-ig tekinthető meg.

Licska Balázs

Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház vezetője ismertette, hogy a békéscsabaiak rendre bemutatkoznak Aradon, illetve az aradiak is ezt teszik Békéscsabán. A fényképek mindig hatalmas sikert aratnak fotóműhelyek tagjainak, mint ahogy az intézménybe látogatók körében is.

Megnyitó beszédében dr. Szemenyei Sándor nyugalmazott középiskolai igazgató egy írást idézve úgy fogalmazott: a fotó az egyetlen olyan nyelv, amit mindenhol megértenek, ami hidat ver nemzetek és kultúrák közé. A két műhely tagjai folyamatosan tanulnak egymástól, gondolatokat és érzéseket adnak át egymásnak – ezek tükröződnek vissza a 12 aradi alkotó 50 felvételén is.

Hozzátette: mindegyik képre jellemző a remek kompozíció, a színek, a fények és az árnyékok játéka. A fotót egy olyan eszköznek nevezte, amivel a pillanatot meg lehet ragadni; és úgy véli, a fotó nem azt tükrözi vissza, ami tulajdonképpen van rajta. A fénykép az alkotó érzéseinek a lenyomata.

Az aradi fotóklub vezetője, Boran Mircea elmondta, hogy a klub elődjét még 1906-ban hozták létre, a mostanit pedig 1968-ban, tehát kereken ötven évvel ezelőtt. A békéscsabaiakkal, a Márvány Fotóműhellyel több éve ápolnak kapcsolatot, 14 éve visznek egymásnak felvételeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában