Vésztő, galériával

2018.09.28. 13:58

A mustba és a mustkészítés folyamatába is belekóstoltak

A szüreti mulatság részeként nemcsak a mustba, hanem a must készítésének folyamatába is belekóstolhattak pénteken délelőtt és délután a vésztői óvodások és általános iskolások, akiknek köszönhetően nevetéstől és ősszel kapcsolatos daloktól volt hangos a vésztői tájház.

Licska Balázs

A fiatalok népi játékokat ugyancsak kipróbálhattak a rendezvényen. A szüreti felvonulás szombat délben indul.

Miután lekerült a tőkéről, hatalmas kosarakban pihent a szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtető kék otelló a vésztői tájház udvarán. Bedő Lajos, Pál Tibor és Makra László arról beszélt a gyermekeknek, hogy a szőlőből milyen folyamat eredményeként készül a must, abból pedig aztán a bor. A gyerekek nemcsak nézhették, hanem ki is próbálhatták a régi, hagyományos eszközöket, erejüket fitogtatva tekerték a karokat.

Fotók: Imre György

Először egy zúzó segítségével lezúzták a szőlőszemeket, majd a zúzalék a présbe került. Az összenyomott zúzalékból nagy edényekbe, vájlingokba folyt a must. Amit aztán kisebb palackokba adagoltak ki, illetve amibe aztán bele is kortyolhattak az óvodások és általános iskolások.

Bedő Lajos, Pál Tibor és Makra László elmondták, fontosnak ítélik, hogy a gyermekekkel megismertessék a must-, illetve a borkészítés tudományát. Hiszen amíg egykor szinte minden portán volt szőlő, addig manapság már ritkaságszámba megy. Ezért nem valószínű, hogy a fiatalok otthon találkoznak ezzel a folyamattal és ezekkel az eszközökkel, mint a zúzóval vagy a préssel.

A Szabó Pál általános iskola első osztályos tanulói élvezték a tájházban tartott programokat.

Elmagyarázták azt is, hogy a bor milyenségét minként határozza meg a must cukortartalma, valamint azt is megosztották, hogy a pincékben miért kell tartani a csendes gyilkostól, vagyis a színtelen, szagtalan gáztól, a szén-dioxidtól, hogy miért kell gyertyával lemenni a pincébe.

Arató Erzsébet, a művelődési központ igazgatóhelyettese elmondta, hogy az intézmény által szervezett programon nemcsak musttal, hanem népi játékokkal is várták a fiatalokat, akik például diót törhettek, százlábúsat játszhattak, horgászhattak. A góré színpadán pedig az ősszel, a szürettel és a szőlővel kapcsolatos dalokat énekelhettek, körjátékokat játszhattak a pedagógusok vezetésével.

A szüreti felvonulásokon fontos szerep jut a lovaknak, pontosan ezért olyan kellékeket is készítettek a fiatalok, amikkel fel lehet az alkalomhoz méltóan öltöztetni, díszíteni a fogatokat, a patásokat.

Arató Erzsébet hangsúlyozta, hogy a szüreti felvonulás közel százéves múltra tekint vissza Vésztőn, egy olyan hagyomány, amivel meg kell ismertetni az ifjúságot, hogy tovább vihessék, tovább örökíthessék. A pénteki eseményen összességében, több csoportban több száz vésztői óvodás és általános iskolás vett részt.

Az intézményünkben tíz éve működik az óvoda-iskola program, ami segíti az átmenetet az óvoda és általános iskola között – mondta Pardiné Varga Erzsébet, a Szabó Pál általános iskola pedagógusa. A tanítónő hozzátette: az első hetekben igyekeznek olyan programokat kínálni az első osztályos tanulóknak, amik maradandó élményt nyújtanak számukra. Ilyen volt a szüreti mulatságot megelőző mustkészítés, de korábban volt, hogy szilvából lekvárt főztek, kukoricát törtek.

Fontosnak ítélte, hogy a diákokkal felidézzék a régi korokat, megmutassák nekik, hogy milyen értéket jelentett és kell jelentenie ma is a közösségnek. Hangsúlyozta, hogy a gyerekek élvezik ezeket a programokat, pontosan ezért rendkívül hálásak, ha ilyen eseményekre meghívást kapnak.

Szombat délben indul a felvonulás

Arató Erzsébet elmondta, hogy a pénteki szüreti mulatságot szombaton szüreti felvonulás követi, ami tehát az 1920-as évektől élő hagyomány a településen. A menet délben a Sinka István művelődési központtól indul és érinti a megszokott megállóhelyeket, a felvonulókat Gál István és zenekara kíséri majd. A művelődési központ igazgatóhelyettese kiemelte, hogy eddig több érték bekerült az értéktárba, ebből a sorból eddig a szüreti felvonulás kimaradt, de dolgoznak azon, hogy ezt a tradíciót is lajstromba vegyék.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában