Gyula

2018.09.27. 17:20

A gyalogos vashíd felújításáról is tárgyaltak a gyulai képviselők

A gyulai elkerülő út felújításának sokakat foglalkoztató csúszása, illetve a Dózsa György utca és a Pálffy utca találkozásánál lévő gyalogos vashíd rekonstrukciós munkáival kapcsolatos kérdések egyaránt a középpontba kerültek a városi képviselő-testület csütörtök délelőtti ülésén.

Papp Gábor

Fotó: Kiss Zoltán

A Dózsa György utca és a Pálffy utca találkozásánál lévő gyalogos vashíd felújítási munkáival kapcsolatban Durkó Károly (Városbarátok) interpellációjában úgy fogalmazott: a kívülről és felülről látványos megújulás véleményük szerint csalóka. Mint kifejtette, Dinya Imre, a Városbarátok elnökségi tagja végigkísérte a felújítási folyamatot, majd a következőket állapította meg. A fő összekötő vasgerenda két végén öt darab, közülük két darab méretes lyuk maradt.

– Vannak emellett részek, amelyek rozsdásodnak – mondta Durkó Károly. Álláspontjuk szerint az új hegesztések kivetnivalót hagynak maguk után, és a járófelület rögzítésére használt csavarok egy része kitüremkedik.

Mivel a híd nagy forgalmat bonyolít le, az önkormányzat kiemelten ellenőrzi majd /Fotó: Kiss Zoltán/

Molnár Csaba kiemelte: a Durkó Károly által felvetetett észrevételek egy részét hiányosságként korábban megfogalmazták a kivitelező felé, így a teljesítést még nem is fogadták el. A híd statikailag üzembiztos, így átadták a gyalogosforgalom számára. A sikeres műszaki átvétel feltételeként azonban a pilléreken nyugvó, a hídgörgőket tartó összekötő gerenda megerősítését, a déli oldalon lévő téglasor betonozását, a hegesztővarratok megerősítését szabta meg a mérnöki osztály.

Molnár Csaba elmondta, a felvetett rozsdásodást megvizsgálva megállapítható, hogy az valójában lehulló fémpor, mely vélhetőleg a csavarok elhelyezésekor keletkezett, valamint a híd tartószerkezetéhez erősített vízvezetékből származik. A hidat egyébként több fedőréteg védi. Az ilyen szempontból esztétikai szerepet betöltő legfelső réteg a sikeres műszaki átadás feltételeként további javítást fog kapni, és a teljes vasszerkezet festését is újból át fogják vizsgálni. A korlátok rögzítése után a talplemezek felcsavarozása a hozzáférhetőség miatt nem minden esetben esztétikus, azonban a használhatóságot ez nem befolyásolja, hiszen oldalirányú terhelésnek nincsenek kitéve. Abban az esetben, ha a három év garanciális időszak alatt előfordul, hogy ezek a csavarok nem látják el tökéletesen a rögzítési funkciójukat, akkor a talplemezek felszedése és új átmenő süllyesztett fejű csavarok elhelyezését fogják kérni a kivitelezőtől.

Dr. Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, a legszigorúbban ellenőrzik a beruházásokat a városban.

– Közös érdekünk, hogy a közpénzből elkészült beruházások a maximális műszaki tartalommal készüljenek el – húzta alá. – Ezért sem vettük át a hidat.

Visszautasította viszont, hogy bárki is rosszindulatú politikai kampányt folytasson a kérdésben. Nem értett egyet azzal, hogy Durkó Károly először nem a mérnöki osztállyal és az önkormányzattal egyeztetett, hanem véleménye szerint manipulatív fényképekkel fűszerezve a Facebookon osztotta meg a saját információit, amik megtéveszthetik az embereket. A felújított híd nem rozsdásodik, a „rozsdát”, ami valóban felületi szennyeződés egy nedves zsebkendővel törölte le csütörtökön reggel. Az ötvenes években készült lyukas összekötő elemnek nincs tartó szerepe, de esztétikai okokból cserélni fogják.

Durkó Károly viszontválaszában visszautasította, hogy „politikai balhét keltenének vagy hecckampányt folytatnának”.

– Engedtessék meg, hogy a saját felületeinken információkat osszunk meg – szögezte le. – Közös érdekünk, hogy a város fejlődjön, amiben partnerek vagyunk.

Dr. Görgényi Ernő ellenben úgy fogalmazott: nekik is kell, hogy joguk legyen arra, hogy ha a lakosságot félretájékoztatja valaki, akkor arra felhívhassák a figyelmet.

Nem kaptak választ a Közúttól

Már körülbelül harmadik alkalommal változik a gyulai elkerülő út tervezett felújításának időpontja, amelynek kezdetét a Magyar Közút Nonprofit Kft. hónapokkal ezelőtt bejelentette – vetette fel a sokakat érintő témát interpellációjában Szabó Károly. Az önkormányzati képviselő feltette a kérdéseket: „Miért csúszik az építkezés? Mi a felújítás elhalasztásának pontos oka?”

Molnár Csaba, a polgármesteri hivatal mérnöki osztályának képviselője elmondta, írásban keresték meg a Magyar Közút Békés megyei igazgatóságát, de egyelőre nem kaptak választ a felvetéseikre. Dr. Görgényi Ernő polgármester is megerősítette, hogy csak telefonos beszélgetésekből, illetve sajtóhírekből tudnak a felújítás jövő évre történt elhalasztásáról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában