évforduló

2018.09.12. 17:31

A békéscsabai nyomdászat 145. születésnapját ünnepli idén

Emléktáblák koszorúzásával, jubileumi ünnepséggel, kiállítás megnyitóval és könyvátadóval emlékeztek meg a 145 éves békéscsabai nyomdászatról. Az eseményt a megyeszékhely újratelepítésének 300. évfordulójának alkalmával kötötték össze.

Vásári Erzsébet

Koszorúzással kezdődött szerdán a békéscsabai nyomdászat 145. évfordulójának megemlékezése. Gécs Béla nyomdász, kéziszedő, tervező grafikus, tipográfus és helytörténeti kutató elsőként a Szlovák Kultúra Házánál, majd a Jókai Színház melletti Tevan-emléktábláknál helyezett el koszorút az ünnepség keretein belül. Az előbbi helyszínen a csabai nyomdaipart megteremtő Povázsay testvérek emlékhelyét tisztelték meg, majd a működését 1903-ban megkezdő Tevan-nyomda alapítóiról emlékeztek meg a jelenlévők.

Fotók: Imre György

A jubileumi ünnepség a Békés Megyei Könyvtárban folytatódott, ahol megnyitó beszédet mondott Rakonczás Szilvia, az intézmény igazgatója. Köszöntőjében Békéscsabát a nyomdászat fellegvárának nevezte és elmondta, hogy a jövőben a könyvtár igyekszik minél jobb kapcsolatot ápolni a helyi nyomdákkal, hiszen egy könyvtárban mindig jó helyen van mindenféle szöveg és nyomtatott írás, illetve csomagolás is, mert működésüket a felsoroltakról való gondoskodás teszi ki.

Ezt követően Nagy Ferenc alpolgármester köszöntötte a vendégeket. Beszédében elhangzott, bár Békéscsaba leghíresebb nyomdászai a Tevan testvérek voltak, az eseményen azt is ünneplik, hogy a településen 1873. szeptember 21-én kezdte meg működését a Dobay János nevéhez fűződő első nyomda.

Hozzátette, hogy a csabai értékekhez fűződik a nyomdaipar is, melynek hagyományait a városvezetés igyekszik megőrizni, hiszen meghatározó helye van múltban, jelenben és a jövőben is. Ennek érdekében fontosnak tartja mind a nyomdaipar, mind a nyomdász képzés fejlesztését, bővítését, ezért kiemelt célként tűzték ki, hogy a Modern Városok Program keretében nyomdaipari tudás- és képzőközpont jöjjön létre.

Az ünnepség folytatásában Balog Miklós, a jelenlegi Marzek Kner Packaging Kft. nyugalmazott vezérigazgatója emlékezett meg a csabai nyomdászat elmúlt 145 évéről. Beszédében felidézte a legfontosabb állomásokat, a Kner és a Tevan család történetét, melyekben véleménye szerint közös pont az, hogy mindkét alapító felismerte, akkor lehetnek hosszú távon sikeresek, ha utódaikat is a szakmára tanítják. Beszámolójából kiderült az is, hogy az államosítás, a rekonstrukciók, majd a privatizálás és a tulajdonosok váltakozása után jelenleg 42 nyomda működik Békéscsabán.

A rendezvény utolsó állomásaként Muzsik István, a Marzek Kner nyomda gyárigazgatója megnyitotta a könyvtárban berendezett kiállítást. A tárlaton az érdeklődők a helyi nyomdaipari vállalatok magas színvonalú termékeit (nyomtatványok, könyvek, dobozok, kartonok és egyéb nyomdacikkek) tekinthetik meg.

Az eseményen végül Gécs Béla egy jubileumi kötet kiadását jelentette be, melynek kiadásgondozója és tervezője ő maga volt. A könyv A Harruckern család és Harruckern János György báró, Csaba újratelepítője címet kapta, melyet elmondása szerint az újratelepítés 300. évfordulója, annak története és a csabai nyomdászat 145. évfordulója ihletett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában