modellezés

2018.08.09. 17:15

Vitorlás és jacht is készült már a gyomaendrődi modellklubban

Pontosan 41 éve alakult a Székely Mihály Modellező és Sportklub. A létező vagy valaha létezett hajók kicsinyített, élethű mására szakosodott klub egy mindössze kilenc négyzetméteres kis helyiségben kezdte meg működését, Blaskó János alapító kezdeményezésére.

Balázs Anett

Az elmúlt évtizedekben a tagok hol sokasodtak, hol fogyatkoztak, ám a versenyszellemnek, a vízi járművek szeretetének, az alkotási vágynak, de legfőképp a jó közösségnek hála, a modellezőklub, a megyében valaha működő 13 egyesületből, a megmaradt három szervezetek között szerepel, és nem utolsósorban évről évre Gyomaendrődön szervezik meg azt a nemzetközi nyílt versenyt, ahol az országos bajnoki címeket is kihirdetik.

Blaskó János gyerekkori szenvedélyének hódolva készített hajómodelleket, majd egyszer úgy gondolta, az endrődi iskola melletti holtágon megúsztatja egyik kedvencét. A vízre szállásnak egy kisgyermek is szemtanúja volt, aki rögtön azt mondta, szívesen készítene saját maga is valami hasonlót. A fiú mellett további érdeklődők jelentek meg, így Blaskó János 1977-ben megalapította a klubot, és 15 fővel elindított egy modellező szakkört.

Blaskó János több mint negyven éve tartja életben a gyomaendrődi klubot. /A szerző felvétele/

– Olyan kicsi volt a helyünk, hogy mindannyian egyszerre nem is tudtunk nekiállni alkotni. Télen nem tudtuk rendesen fűteni sem. Egy vitorláshajó volt az első modell, amit elkészítettünk, mely, bár többször költöztünk, a Sirály névre keresztelt darab mindig a klub asztalán maradt. Tapasztalat híján a vitorlát vászonból szabtuk rá, azóta is az eredeti anyag van rajta. Igen ám, de mikor a versenyen vízre tettük, láttuk, hogy a többi, profibb modellező mind dupla akkora méretű, könnyebb tömegű, orkán anyagot használt e célra. A kezdők szerencséje nekünk kedvezett, ugyanis a széljárásnak köszönhetően a mi vitorlásaink a mezőny közepén haladva, elsőként értek célba, míg a többi, a fel-feltámadó szél miatt kisodródott a part felé – idézte fel a kezdeti sikereket Blaskó János.

Mára egy régi óvodában kapott helyet a klub, melynek jelenleg 22 tagja van, akik az ország számos pontjáról csatlakoztak a gyomaendrődi egyesülethez. A motoros hajók mellett gőzhajókat és repülőgépmodelleket is készítenek. Jelenleg többek között egy AN–2-esen is dolgoznak. Az egymotoros, kétfedelű repülőgép tervrajza már megvan, de mivel mindent saját kezűleg gyártanak le – kivétel a rádiófekvenciás irányítóegységet – több ezer órányi munkába is beletelik, míg a levegőbe emelkedhet.

– Adott esetben a gőzgépektől a kazánig, mindent maga készít a modellező. Volt rá példa, hogy autóbontóból szereztünk be alkatrészeket. Ebben a vontatóhajóban például egy autó hűtőventilátor-motorja van. Esztergapad, marógép, hegesztőfelszerelés – ezek mindegyikére szükség van az alkotáshoz. Míg az egyszerűbb modellek elkészítése, mint a vonatóhajó vagy jacht, mintegy 1000-1200 órányi munkába telik, addig a hadihajók akár 5-6000 óra alatt készülnek el – árulta el Blaskó János.

Hozzátette, modellezési ágon belül ez a kategória a legolcsóbb, hiszen a technikát – amit egyszer kell megvenni – leszámítva az alapanyagok olcsón beszerezhetők. Elmondta, míg kezdetben elsősorban kizárólag iskolásokkal foglalkozott, ma már kivétel nélkül szinte csak a felnőttek alkotják a klubtagokat. A videó, a számítógép és végül az okostelefonok térhódításával a gyerekek érdeklődése teljesen elapadt.

Éjszaka is úsztatják a hajókat

Blaskó János kifejtette, ebben a kategóriában évente tíz versenyt rendeznek, melyből ha egy modellező négyen részt vesz, akkor minősíthető. A tavalyi gyomaendrődi bajnokságon közel 100 modellt tettek vízre, melyeknek egy műszaki vizsgán is meg kellett felelni. Az augusztus­ utolsó hétvégéjére tervezett­ versenyre idén is hasonló számú nevezőt várnak. A kétnapos megmérettetés igazán látványos lesz, hiszen a tervek szerint éjszaka is megúsztatják a kivilágított ­hajókat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában