békéscsaba

2018.08.29. 17:59

Hamarosan Megyenap, már zajlanak a munkálatok

Szeptember 1-jén, szombaton immár harmadik alkalommal rendezi meg a megyei önkormányzat a Megyenapot Békéscsabán – hangzott el a szerdán tartott sajtótájékoztatón. A rendezvény előkészítő munkálatai jelenleg is zajlanak a főtéren és a Jókai színház előtti területen, építik a színpadot, telepítik a faházakat és a sátrakat.

L. B.

Fotó: Lehoczky Péter

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a Megyenap keretében bemutatkozik Békés megye értéktára, ami az elmúlt időszakban tovább bővült. A sokadalom részét képezi Békés megye legnagyobb kézműves vására és termelői piaca. Kiemelte: hihetetlen érdeklődés övezi az eseményt, amely kinőtte a főteret, ezért a faházak, a sátrak az Andrássy út elejéig, a Jókai színházon is túlnyúlnak.

Hozzátette: a színpad nem a megszokott helyén, hanem a túloldalon, a szökőkút mellett lesz. Azért, hogy a podsztyenás házat – amit Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója kapcsán telepítettek – ne bontsák el, maradhasson a téren. Sőt, a Megyenap értékes része lesz a különleges épület, hiszen abban kapnak helyet a megyeszékhely értékei.

Petrovszki Gyöngyi, Hegedűs Bence, Lipták-Belányi Barbara, Zalai Mihály, Sztahovics Zsuzsa, Pirosné Blénessy Erika és B. Imre Julianna. Fotó: Lehoczky Péter

Zalai Mihály arról is szólt: a szervezéskor tapasztalták, hogy a Megyenapot többek összekeverik a közfoglalkoztatási kiállítással, amit egyébként a jövő héten rendeznek meg szintén a Szent István téren. Elmondta: a legfontosabb különbség, hogy a közfoglalkoztatási kiállításon a közfoglalkoztatás keretében előállított termékek, a Megyenapon viszont a kisvállalkozások által előállított kézműves termékek, valamint megyei, települési értékek mutatkoznak be.

B. Imre Julianna, a Megyenap háziasszonya a színpadi programokat ismertette: délelőtt a német, a román, a roma, a szerb és a szlovák nemzetiségek mutatkoznak be, délután pedig a táncegyüttesek révén csodás népviselettől lesz látványos és népzenétől hangos a tér. Gyermekműsorral, táncházzal is készülnek a szervezők, 20 órától Ferenczi György és a Rackajam koncertezik.

A nemzetiségek hagyományos ételeket készítenek, majd kóstoltatnak a kilátogatókkal – osztotta meg Pirosné Blénessy Erika, a megyeháza munkatársa. A szlovákok csörögével és sonkapörkölttel, a románok fánkkal, a németek smarnival és thanknedlivel, a romák különleges cigány étellel, a szerbek cesnicával készülnek. A Megyenap díszvendége Arad és Bihar megye lesz.

Lipták-Belányi Barbara, a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársa kifejtette, hogy a megyei értékek mellett települési értékek is láthatók lesznek, Battonyától Vésztőig harminc települési értéktár jelenik meg.

Békés megye legnagyobb kézműves vásárát és termelői piacát rendezik meg, több mint hetven kézműves és termelő lesz jelen – közölte Hegedűs Bence, a megyeháza munkatársa. A portékák között lesznek olyan kuriózumok, mint a fürjtojásból, a tönkölybúzából, a levendulából készült termékek, illetve olyan tradicionálisak is, mint a pálinka, a kolbász, a méz.

Zajlanak a Megyenap előkészítő munkálatai, nemcsak a főtéren, hanem a Jókai színház előtt is lesznek faházak, sátrak. Fotó: Lehoczky Péter

Sztahovics Zsuzsa, a megyeháza munkatársa aláhúzta, hogy külön hangsúlyt fektettek a gyermekprogramokra. Lesz játszósátor, ahol a gyerekek kézműveskedhetnek, lesz kreatív játszótér, ahol próbára tehetik ügyességüket; mindemellett rongybaba-készítés, szövés, gyöngyfűzés vár az ifjúságra – no meg léggömb és óriástorta. Újdonságként kézműves próbán vehetnek részt a fiatalok.

A programok sorában ismét helyet kapnak a katonai hagyományőrzők – ismertette Petrovszki Gyöngyi, a megyeháza munkatársa. Elődeink katonai ruházatát, fegyverzetét, harcmodorát egy plusz helyszínen ismerheti meg a közönség, óránként lesznek bemutatók. A hagyományőrzőket több szervezet, a jelenkor fegyvereseit pedig például a készenléti rendőrség és a terrorelhárítás képviseli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában