energiaitalok

2018.08.24. 17:31

Fiatalokat érintő függőség, avagy a tuttifrutti térnyerése

Magyarországon eddig 123 embert kellett túlzott energiaital-fogyasztás miatt kórházba szállítani, amelyből egy eset halállal végződött – derül ki a legutóbbi népegészségügyi felmérésből. A rosszullétről beszámolók 77 százaléka 18 év alatti, akik között több 8–10 éves gyermek is volt. Az élénkítő­ hatású ital fogyasztásával­ összefüggő rosszullétek többségénél a problémát elsősorban az okozza, hogy sok fiatal az energiaitalt együtt fogyasztja különböző tudatmódosító szerekkel, például alkohollal, altatóval, nyugtatóval, esetleg kábítószerrel.

Nagy-Laczkó Viktória

Napjainkban az energiaitalok – különösen a fiatalok körében – nagy népszerűségre tettek szert. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2011-es, 16 országra kiterjedő tanulmánya szerint a 10-18 éves korosztály 68 százaléka, a felnőttek 30, míg a 10 év alatti gyermekek 18 százaléka fogyasztja. S bár az energiaitalok önmagukban nem veszélyesek, a koffein túladagolása azonban a fiataloknál, fiatal felnőtteknél és a szívbetegséggel élő felnőtteknél életveszélyes ritmuszavart okozhat.

Az EFSA 2015-ös állásfoglalása szerint egészséges felnőttek esetében napi 400 mg koffein, illetve – egyszeri adagban fogyasztva – 200 mg koffein nem okoz egészségügyi problémát. Gyermekek esetében ez az érték maximum 3 mg/testsúlykilogramm naponta. A meghatározott érték magasnak tűnik, de ha megnézzük, hogy egy 2,5 dl kiszerelésű energiaital átlag 80 mg koffeint tartalmaz (Hell, RedBull), esetenként csaknem 100 mg-ot (Hell Strong), sőt, akad olyan is, mely 157 mg-ot (félliteres Monster), látható, hogy milyen egyszerű elérni a napi maximumot. Ráadásul a koffeinérzékenység egyénileg nagyon eltérő lehet, ezért könnyű az energiaitalokat túladagolni (ennek tünetei: erős hányinger és hányás, mellkasi fájdalom, szapora pulzus, nyugtalanság, álmatlanság, esetenként pánikroham). Az alkohollal és egyéb drogokkal történő együttes fogyasztása pedig mindenképpen kockázatos és akár halálos kimenetelű is lehet.

A fizikai aktivitás alatt fogyasztott energiaital folyadékhiányos állapothoz vezethet. Fotó: MW

– Az energiaital-fogyasztással összefüggő rosszullétek többségénél a problémát elsősorban az okozza, hogy sok fiatal az energiaitalt együtt fogyasztja különböző tudatmódosító szerekkel, például alkohollal, altatóval, nyugtatóval, esetleg kábítószerrel. Igaz, a megyében az utóbbi időszakban a fogyasztásával összefüggő rosszulléteket nem jeleztek az érintettek, de a 18 év alatti korosztály egészségének védelme és megőrzése érdekében az élénkítőital fogyasztásával összefüggő kockázati tényezők feltárása, visszaszorítása közegészségügyi szempontból is fontos feladat – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztálya.

Megkerestük Szalai Ilona ­dietetikust is, aki az energiaitalok egyéb, nem kívánt hatásairól számolt be. „Egyes energiaitalok cukortartalma magas, egy adag akár 11 kockacukornyi mennyiséget is tartalmazhat, s hiába csökkentik egy-egy készítményben a mennyiséget, hosszú távon így is rendkívül káros hatása van a fogyasztásának. Ezenfelül veszélyes a szívműködésre, de a fejfájástól kezdve a rossz közérzeten át, a vérszegénységig ki tud váltani panaszokat, s a csont- és bélrendszernek sem tesz jót. Például a túlzott beviteltől akár nyombélfekély is kialakulhat” – emelt ki néhány hatást a szakember.

A dietetikus szerint napi két doboz esetében már túlzott fogyasztásról beszélhetünk, mely mellett hamar függővé válhat a fogyasztó. „Az energiaital majdnem olyan addiktív, mint az alkohol vagy a dohányzás. Ezért is tartom aggasztónak, hogy nincs egységes, az árusítására vonatkozó életkori korlátozás” – mondta a szakember. Energiaital helyett inkább a rendszeres fizikai aktivitásra, az egészséges táplálkozásra és a megfelelő mennyiségű alvásra kellene fektetni a hangsúlyt, ugyanis ezek biztosítják az igazi energiát, s az egészség megőrzését.

 

Egészségtelen

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a békési fiatalok közül sokan fogyasztanak rendszeresen energiaitalt. Szakemberek szerint azonban nem ajánlatos a tanulást, éberséget éjszakába nyúlóan meghosszabbítani általuk, ugyanis az így szerzett pluszenergia hamar kiapad, a szervezetnek regenerációra van szüksége. Az egészséges életmóddal semmilyen mértékben sem egyeztethető össze az energiaitalok fogyasztása!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában