2018.07.07. 06:59
Olvasóink a tűzhelynél: cinkés pergelt káposzta is készült
Mielőtt a madárvédők megijednének és tiltakoznának, a pergelt káposzta cinkével egy ősi erdélyi étel, és cinkének a burgonyás tésztadarabkákat nevezik. Ezt a finomságot saját szájíze szerint a kamuti Antalné Balogh Mária készítette el lányával, Szimónával a héten lezajlott Hírlap-szakácskönyves főzésen a békéscsabai Keriben. A szakácsok, cukrászok olvasóink receptjei alapján több mint 150 finomságot főztek, sütöttek.
Idén, az immáron tizenkettedik Hírlap-szakácskönyvben is a beküldők receptjeire építünk. A Hétköznapok és ünnepek ételei olvasóinktól című albumba több ezer receptet küldtek be. Prohászka Béla mesterszakácsnak, a könyv lektorának vezetésével választotta ki a zsűri az általa legjobbnak tartott alkotásokat. Ismét voltak csúcstartók, akik húsz-harminc recepttel jelentkeztek.
– Öröm az olvasókkal együtt dolgozni, mert rengeteg értékes receptet osztottak meg velünk idén is – ecsetelte a kiadvány lektora. – Ezekből mindenki profitálhat a konyhában, majd az asztalnál a család, a barátok előtt. Elsősorban a család kedvenceit küldték be, mert ez más családok kedvence is lehet.
Az ételeket Prohászka Béla mellett Tímár András, Tímár Albin, Horváth Ferenc, Csonka Zsolt, Drimba Péter, Magyar Valéria és Szűcsné Schmidt Anna szakácsok, valamint Rajki István és Rajki Beáta cukrászok készítették el. Újdonság idei albumunkban, hogy a szakemberek Séf a konyhában címmel szólnak arról, hogy ők miként sütnek, főznek otthon a hétköznapokon és az ünnepeken, és egy-egy recepttel is szolgálnak. A könyv fejezetei: hideg és meleg előételek, levesek, főételek, külön tésztás ételek, street food, desszertek.
A múlt évhez hasonlóan több olvasónk maga készíthette el a BSZC Zwack tagiskolájában receptje alapján a könyvbe kerülő ételét. A mezőkovácsházi Szekeres Lajos csirkemelles, tésztás étellel rukkolt elő, vele tartott a Keri konyhájába felesége is, aki az eddigi tizenegy szakácskönyvünk mindegyikében szerepelt, és díjat is kiérdemelt.
– Általában én tesztelem a nejem újdonságait, most fordult a kocka, és azt mondta az otthoni kóstolás után, hogy bátran ajánlhatom másoknak is az ételt – hangsúlyozta Szekeres Lajos. Neje kiemelte, azért is jók ezek a szakácskönyvek, mert mások receptjeiből is tanulhatnak, illetve előkerülnek már-már feledésbe merült ételek, sokszor egy kicsit átgondolva.
Antalné Balogh Mária hangsúlyozta, nagyon sokszor süt-főz otthon 24 éves Szimóna lányával, és ezáltal ő is egyre több étel elkészítését sajátítja el. Eke Ibolya, a BSZC Zwack tagiskola igazgatója csatlakozva ehhez elmondta, az utánpótlásnak is kedvcsináló egy ilyen kiadvány, ahol többek között a mestereik is szerepelnek receptekkel.
Prohászka Béla kitért arra, mindegyik ételt másmilyen tányérban, díszítéssel, hangulati elemekkel tálalták a fotózásra, több mint ezer kelléket és nyolcszáz alapanyagot használtak. Ha már 12 évvel számolunk, 1800 recept került be a Hírlap-szakácskönyvekbe. Egymásra téve az albumokat, lassan lexikonnagyság jön ki, és a gyűjtemény lassan méterben mérhető.
A Keriben Imre György fotóriporter, Adorján Éva stylist és Szép Éva stylistasszisztens nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a finom ételek jól is mutassanak a készülő kiadványban. Imre György kiemelte, fejezetenként más és más stílusú, hangulatú lesz a háttér, és különleges borító is készül, mely nem csak egy ételfotót tartalmaz.
Így készül a 12. szakácskönyvünk!
Manapság a gasztronómia divatja
Prohászka Béla elmondta, hogy a street food manapság a gasztronómia divatja. Itt is gyorsan elkészíthető, nagyon sok minőségi alapanyagot tartalmazó, a nevéből adódóan az utcán, akár menet közben elfogyasztható finomságokról van szó. Mehet ez buciba, zsömlébe, kiflibe vagy általunk sütött tésztába. Egyre nagyobb divat a street food a kerti összejövetelekre. Olvasóink ebben a témakörben is ízletes ételeket alkottak meg, bizonyították kreativitásukat.