videóval

2018.07.07. 06:59

Olvasóink a tűzhelynél: cinkés pergelt káposzta is készült

Mielőtt a madárvédők megijednének és tiltakoznának, a pergelt káposzta cinkével egy ősi erdélyi étel, és cinké­nek a burgonyás tésztadarabkákat nevezik. Ezt a finomságot saját szájíze­ szerint a kamuti Antalné­ ­Balogh Mária készítette el lányával, Szimónával a héten lezajlott Hírlap-szakácskönyves főzésen a békéscsabai Keriben. A szakácsok, cukrászok olvasóink receptjei alapján több mint 150 finomságot főztek, ­sütöttek.

Nyemcsok László

Idén, az immáron tizenkettedik Hírlap-szakácskönyvben is a beküldők receptjeire építünk. A Hét­köznapok és ünnepek ételei olvasóinktól című albumba több ezer receptet küldtek be. Prohászka Béla mesterszakácsnak, a könyv lektorának vezetésével választotta ki a zsűri az általa legjobbnak tartott alkotásokat. Ismét voltak csúcstartók, akik húsz-harminc­ ­recepttel jelentkeztek.

– Öröm az olvasókkal együtt dolgozni, mert rengeteg értékes receptet osztottak meg ­velünk idén is – ecsetelte­ a kiadvány lektora. – Ezekből mindenki profitálhat a konyhában, majd az asztalnál a család, a barátok előtt. Elsősorban a család kedvenceit küldték be, mert ez más családok kedvence is lehet.

Az ételeket Prohászka ­Béla mellett Tímár András, ­Tímár Albin, Horváth ­Ferenc, Csonka­ Zsolt, Drimba­ Péter­, Magyar Valéria és Szűcsné­ Schmidt Anna szakácsok, ­valamint Rajki István és Rajki­ Beáta cukrászok készítették el. Újdonság idei albumunkban, hogy a szakemberek­ Séf a konyhában címmel szólnak arról, hogy ők miként sütnek, főznek otthon a hétköznapokon és az ünnepeken, és egy-egy recepttel is szolgálnak­. A könyv fejezetei: hideg és meleg előételek, levesek, főételek, külön tésztás ételek, street food, desszertek.

A múlt évhez hasonlóan több olvasónk maga készíthette el a BSZC Zwack tag­iskolájában receptje alapján a könyvbe kerülő ételét. A mezőkovácsházi Szekeres Lajos csirkemelles, tésztás étellel rukkolt elő, vele tartott a Keri konyhájába felesége is, aki az eddigi tizenegy szakácskönyvünk mindegyikében szerepelt, és díjat is kiérdemelt.

– Általában én tesztelem a nejem újdonságait, most fordult a kocka, és azt mondta­ az otthoni kóstolás után, hogy bátran ajánlhatom másoknak is az ételt – hang­súlyozta ­Szekeres Lajos. Neje kiemelte, azért is jók ezek a szakácskönyvek, mert mások receptjeiből is tanulhatnak, illetve előkerülnek már-már feledésbe merült ételek, sokszor egy kicsit átgondolva.

Antalné Balogh Mária hangsúlyozta, nagyon sokszor süt-főz otthon 24 éves Szimóna lányával, és ez­által ő is egyre több étel elkészítését sajátítja el. Eke Ibolya, a BSZC Zwack tagiskola­ igazgatója csatlakozva ehhez elmondta, az utánpótlásnak is kedvcsináló egy ilyen kiadvány, ahol többek között a mestereik is szerepelnek ­receptekkel.

A kamuti Antalné Balogh Mária lányával, Szimónával egy ősi, erdélyi ételt készített. Fotó: Imre György

Prohászka Béla kitért arra­, mindegyik ételt másmilyen tányérban, díszítéssel, hangulati elemekkel tálalták a fotózásra, több mint ezer ­kelléket és nyolcszáz alapanyagot használtak. Ha már 12 évvel számolunk, 1800 ­recept került be a Hírlap-­szakácskönyvekbe. Egymásra téve az albumokat, lassan lexikonnagyság jön ki, és a gyűjtemény lassan méterben mérhető.

A Keriben Imre György ­fotóriporter, Adorján Éva stylist és Szép Éva stylistasszisztens nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a finom ­ételek jól is mutassanak a készülő kiadványban. Imre­ György kiemelte, fejezetenként más és más stílusú, ­hangulatú lesz a háttér, és különleges borító is készül, mely nem csak egy ételfotót tartalmaz.

 

Manapság a gasztronómia divatja

Prohászka Béla elmondta, hogy a street food manapság a gasztronómia divatja. Itt is gyorsan elkészíthető, nagyon sok minőségi alapanyagot tartalmazó, a nevéből adódóan az utcán, akár menet közben elfogyasztható finomságokról van szó. Mehet ez buciba, zsömlébe, kiflibe vagy általunk sütött tésztába. Egyre nagyobb divat a street food a kerti összejövetelekre. Olvasóink ebben a témakörben is ízletes ételeket alkottak meg, bizonyították kreativitásukat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában