továbbtanulás

2018.07.26. 18:56

Négyből három fiatalt vettek fel a felsőoktatásba idén

Nyilvánosságra hozták a ponthatárokat szerda este: a több mint 100 ezer jelentkezőből 75 ezer – tehát négyből három – nyert valamelyik felsőoktatási intézménybe felvételt.

Licska Balázs

– 2500-zal több fiatalt vettek fel valamely egyetemre, főiskolára, mint tavaly – közölte Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az M1 aktuális csatornán. Az első öt legnépszerűbb szak között szerepel műszaki, informatikai terület, a hatodik pedig az orvosképzés; ugyanakkor az első tizenöt között ott van az ápolás és betegellátás, a pedagógusképzés. Azaz a felsőoktatási stratégiában kijelölt területek visszaköszönnek a legkedveltebb szakok között.

A Gál Ferenc Főiskola szarvasi, pedagógiai karára – állami ösztöndíjas, nappali képzés esetében – óvodapedagógus szakra 280, csecsemő- és kisgyermeknevelő képzésre 292, tanító szakra 290 ponttal lehetett bejutni. Aki a GFF egészség- és szociális tudományi karára jelentkezett, Gyulára, annak ápolás és betegellátásra 280, szociális munkára 322 pontot kellett gyűjtenie.

 

A békéscsabai gazdasági campust idén február elején vette át a Szent István Egyetemtől (SZIE) a GFF. Nappali munkarendű alapképzésként indul gazdálkodási és menedzsment (366 pont), műszaki menedzser (324 pont), pénzügy és számvitel (436 pont), emellett felsőoktatási szakképzések szintén lesznek.

– A GFF szarvasi kara esetében a helyzet változatlan, sikerként kell elkönyvelni, hogy az érdeklődés nem mérséklődött az elmúlt évekhez képest – mondta dr. Lipcsei Imre dékán. A békéscsabai campussal kapcsolatban hozzátette: a jelentkezők száma visszaesett, ami a fenntartóváltás miatti bizonytalanságnak tudható be.

Békéscsabán újabb szakokat indítanának, olyanokat, amelyek kedveltek a fiatalok körében, hogy növelhessék a létszámot, illetve a hátteret erősítve neves előadók, professzorok érkezhetnek a városba. Kiemelte: a szarvasi, a békéscsabai és a gyulai kar együttműködésre törekszik majd a jövőben, közös szakokban szintén gondolkodnak.

– A GFF gyulai karán, nappali és levelező képzéseken várhatóan száz elsőéves kezdheti meg a tanulmányait – osztotta meg dr. Fodor Lajos intézetvezető, hozzátéve, hogy ebben a tekintetben nincs módosulás a korábbi esztendőkhöz képest. Fontosnak nevezte, hogy továbbra is van érdeklődés az ápolás és betegellátás, valamint a szociális munka iránt.

Szerda este Békéscsabán egy parti keretében várták a felvételi ponthatárok kihirdetését a fiatalok. Fotó: Imre György

Az orosházi székhelyű Kodolányi János Főiskola ponthatárait tekintve látható, hogy Orosházán indul nappali munkarendű alapképzésként emberi erőforrások (288 pont), gazdálkodási és menedzsment (320 pont), turizmus-vendéglátás (280), és ugyancsak lesznek felsőoktatási szakképzések, mint ahogy levelező és távoktatás munkarendű képzések is indulnak.

Akik nem nyertek felvételt, azok bízhatnak a pótfelvételiben, további felvételi pontokat szerezhetnek szintemelő érettségivel vagy plusz nyelvvizsgával. De akár OKJ-s képzésekre is jelentkezhetnek, mint ahogy tapasztalatszerzésként munkát vállalhatnak.

Megkérdeztük a fiatalokat a felvételiről

Csík Zoltán, Lőkösháza: – Az Óbudai Egyetemre jelentkeztem, gépészmérnöknek készülök. 340 pontot sikerült összeszednem, szóval bizakodó voltam a felvételi ponthatárok kihirdetése előtt, mivel a korábbi években is elég volt ennyi a bejutáshoz. Nem igazán izgultam. Az érettségi egy része könnyű, egy része nehéz volt, de sikerült jól venni az akadályt.

Erdődi Blanka, Gyula: – Történelem és etika szakos tanárnak készülök, ezért első helyen a Szegedi Tudományegyetemet jelöltem meg. Azért választottam ezt a pályát, mert szeretem a történelmet és szeretném tanítani is, megszerettetni a fiatalokkal. Jóval több pontot gyűjtöttem össze, mint amire a korábbi években szükség volt, de azért volt bennem némi drukk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában