Békéscsaba/Balatonszárszó

2018.07.25. 06:50

Mégsem adják el a közgés üdülőt?

Nagy felzúdulást váltott ki a békéscsabaiak körében, hogy a város nyilvános árverésen értékesítené a balatonszárszói, úgynevezett közgés nyaralót, ami a ’70-es években diákok, pedagógusok és támogatóik segítségével, összefogásából épült. Sem a polgármester, sem a Fidesz-frakció nem zárkózott el attól, hogy mégis megtartsák az üdülőt.

Licska Balázs

Paláncz György önkormányzati képviselő – Közgé-igazgató – a Facebook-oldalán jelezte: levélben fordult Szarvas Péter polgármesterhez azért, hogy tekintsék át, miként lehetne az üdülőt megtartani. Felajánlotta közreműködését is, hogy a közgések összefogásából, részben pénzéből épült ingatlan továbbra is azokat szolgálhassa, akiknek épült: a közgéseket, a békéscsabai diákságot.

– Úgy vélem, hogy az üdülő, ahogy eddig, úgy a jövőben is rengeteg gyermeknek jelenthetne kikapcsolódást, és ha lehet, akkor érdemes lenne megtartani – mondta lapunknak. Hozzátette: érzelmileg többen kötődnek hozzá, vagy azért, mert ott nyaraltak, táboroztak, vagy azért, mert támogatóként nekik is köszönhetően épült fel egykor az üdülő.

Sok gyereknek jelentett kikapcsolódást az elmúlt évtizedekben a szárszói közgés nyaraló /Illusztráció: Shutterstock/

Felidézte, hogy a munkálatokban és a költségek fedezésében szerepet vállaltak az akkori diákok, pedagógusok. És abban, hogy a nyaraló felépült, elévülhetetlen érdemeket szerzett az akkori igazgató, Piller Sándor, aki az 1977-es tanévnyitó ünnepségen útravalóként azt mondta: a kapott értéket meg kell őrizni, tovább kell fejleszteni.

Paláncz György hozzátette: bár javarészt támogatásból épült a nyaraló, az mindig is városi tulajdonban volt.

A békéscsabai közgyűlés a legutóbbi ülésén döntött arról, hogy nyilvános árverésen értékesítenék a balatonszárszói, Kültelek utcai, 5650 négyzetméteres ingatlant. Az a Balaton-parttól pár percre található, és a telken van egy 384 négyzetméteres épület, illetve egy 30 négyzetméteres raktár is. Bár a szakértő az értékét 58 millió forintra becsülte, a kikiáltási árát 127 millió forintban határozta meg dr. Ferenczi Attila javaslatára a grémium. Az árverést augusztus 28-án tartanák a városházán.

A Fidesz-frakciót irányító dr. Ferenczi Attila tanácsnok, az illetékes szakbizottság elnöke elmondta: a költségvetési rendeletet – amire a Fidesz-frakció is rábólintott – a városvezetés terjesztette a közgyűlés elé. A büdzsét úgy fogadták el, hogy abban az előirányzatok között nettó 325 millió forintos vagyoni bevétel szerepelt. Leírták, hogy annak teljesítése érdekében például építési telkeket és városi nyaralókat is eladnának.

Hozzátette: ekkor még nem nevesítették, hogy pontosan mely ingatlanokról lenne szó. A városvezetés a legutóbbi közgyűlésre terjesztette elő, hogy értékesítsék a közgés nyaralót, amit elfogadott a Fidesz-­frakció is. Nem titkolta dr. Ferenczi Attila, hogy a város nem szívesen válna meg a megfelelő állapotban lévő üdülőtől, és hogy akár meg is lehetne azt tartani. Látni kell viszont, hogy évente 2–2,5 millió forint veszteséget termel.

– Emellett lényeges szempont: a vagyoni bevételeket teljesíteni kell, és erre a nettó 100, bruttó 127 millió forintra szüksége van a városnak. Az is jelentős érvágás lenne a békéscsabaiaknak, ha az önkormányzati lakásokat kellene értékesítésre kijelölni – folytatta dr. Ferenczi Attila, aki azzal zárta: nem zárkóznak el a közgés nyaraló megtartásától, de akkor más bevételi forrás után kell nézni. Például a közgés helyett értékesíthetnék a másik balatonszárszói nyaralót.

Újabb előterjesztés készül a nyaraló ügyében

A közgyűlés június 21-ei ülésén döntött a balatonszárszói közgés nyaraló értékesítéséről – ismertette Szarvas Péter polgármester. Hozzátette: az üdülőt jelenleg a városgazdálkodási kft. üzemelteti.

A cég tájékoztatása alapján a kihasználtsága éves szinten rendkívül alacsony. Nem téliesített, így csak nyáron fogadhat vendégeket. Üzemeltetésének és karbantartásának költsége jelentősen túllépi a kihasználtságából eredő bevételeket, így az elmúlt években veszteséggel működött.

Kiemelte: szakemberek segítségével megvizsgálták a lehetőségeket, megvitattak minden szóba jöhető alternatívát. Arra a döntésre jutottak: a balatonszárszói ingatlan fenntartása nem megoldható. A közgyűlés határozott az ingatlan értékesítéséről, ezért, ha mégis megtartanák, akkor arról szintén a közgyűlésnek kellene döntenie.

A Facebook-oldalán aztán azt írta Szarvas Péter: a balatonszárszói üdülő ügyében újabb vezetői előterjesztés készül. Megtárgyalták azokat a lehetőségeket, amelyek mentén a vagyon értékesítéséből származó bevételeket teljesíthetik a terv szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában