gyula

2018.07.20. 16:24

Jazzfesztivált rendeznek sztárokkal a hétvégén

Szombaton immáron huszonhetedik alkalommal rendezik meg a Gyulai Vár Jazz Fesztivált. Az este nyolc órakor a Gyulai Várban kezdődő programon fellép a a Rákfogó, az Új Binder Quartet és a Nicolas Simion Group. 

P. G.

Dr. Elek Tibor, a teátrum igazgatója elmondta, a ’70-es évek végén, ’80-as évek elején működő legendás Binder Quartett az akkori magyar jazzmuzsika egyik legeredetibb és legmeghatározóbb formációja volt. Binder Károly a zenekar felbomlása után mint zeneszerző és előadóművész számtalan nemzetközi és itthoni fesztivál, koncert rendszeres fellépőjeként jelentős sikerekkel a háta mögött, 46 szerzői lemez után ismét zenekart alapított.

A fesztivál nemzetközi sztárfellépője a Nicolas Simion Group. A zenekar összetétele tökéletes egyensúlyt teremt a keleti és a nyugati kultúra között, hiszen lengyel, román, német és holland zenész is helyet kap az együttesben. Az erdélyi falvacskában napvilágot látott Nicolas Simion különösen kedveli Bartók Béla és Kodály Zoltán zenei világát. A jazznek és a népzenének ezt a különleges egyvelegét hallani ritka és nagy élmény lesz mindenkinek.

Szakcsi Lakatos Béla idén a Rákfogó zenekarral ünnepel, hiszen júliusban tölti be 75. életévét, és hatvan éve lépett először színpadra. Az év ünneplésnek indult, de emellett a gyász és az emlékezés is helyet kap: Babos Gyula, a Rákfogó egyik alapító tagja áprilisban elhunyt. A zenekar tagjai a tehetséges, immár ismert és elismert Fenyvesi Mártont kérték fel Babos Gyula helyének betöltésére. A csapat nem emlékzenekar, bár a repertoárban szerepelnek eredeti dalok, amelyek újragondolt formában szólalnak meg, az egykori Rákfogó szellemiségét idézve.

Illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában