strandszezon

2018.07.26. 11:20

Életek múlhatnak az úszómesterek munkáján

A nyári szünidőben elsősorban a gyerekek, de nekik köszönhetően a felnőttek nagy része is szívesebben tölti szabad idejét fürdőkben. Bár az idei, gyakran esős időjárás eddig kevésbé kedvezett egy jóízű­ strandolásnak, azért így is szép számban akadnak olyanok­, akik testmozgás vagy éppen kikapcsolódás gyanánt­ mennek el a fürdőbe. Ám, annak szabályzatával – ­főleg a kisebbek – nem mindig vannak tisztában, és az előírások figyelmen kívül tartása akár életet is követelhet.

Balázs Anett

A strandokon alkalmazott úszómesterek pontosan azért vannak, hogy mindez ne következhessen be. Szerető Sándor közel húsz éve teljesít szolgálatot a Gyomaendrődi Liget Gyógyfürdőben, ahol, amióta munkába állt, bár több apróbb baleset volt, de még egyetlen fulladásos eset sem történt.

– A legfontosabb dolgunk, hogy senki ne fulladjon bele a vízbe. Ez a nap minden percében fokozott figyelmet igényel, amely az akár 38 Celsius-fokos melegben, zsibongó, visítozó gyerekekkel teli medencében nem mindig egyszerű feladat. Bizonyos fegyelmet be kell tartatnunk, még akkor is, ha ide az emberek szórakozni jönnek – mondta a szakember, aki szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy a szülők nem figyelnek kellőképpen a gyermekeikre.

Szerető Sándor: bizonyos fegyelmet be kell tartatnunk a medencékben. /Fotó: Imre György/

– Egyik alkalommal majdnem a szemem előtt fulladt bele a vízbe egy kislány. Mindkét szülő azt hitte, a másik vigyáz a gyerekre, aki eközben beleugrott a vízbe, és mivel kicsi volt még, nem tudta felmérni annak mélységét. Azonnal kimentettem. Soha nem bocsátottam volna meg magamnak, ha akkor nem pásztázom figyelmesen a medencét és megtörténik a tragédia – idézte fel az esetet az úszómester.

Hozzátette, további problémát okoz a gyerekek legújabb szórakozási módja, amikor lemerülnek a víz alá, ahol azt játsszák, hogy kimerednek.

– Az első alkalmakkor ­nagyon megijedtem, azonnal beleugrottam a vízbe, hogy közbeavatkozzak, de most már látom, hogy csak szórakoznak. Ahhoz már nagyon jó szemem van, hogy meg tudjam határozni, hogy valaki tud-e ­úszni vagy sem. Ezt már akkor meg lehet állapítani, amikor a vendég megközelíti a medencét. Figyelni kell a mozdulatokat, hogy ki, milyen módon viszonyul a vízhez – részletezte Szerető Sándor.

A felnőttek viselkedésére kitérve a szakember elmondta, a napimádóknál és az idősebbeknél gyakoribb az, hogy a tűző napra vetődnek, és ott „felejtődnek”. Az úszómester figyelme persze mindenkire, így rájuk is kiterjed. Ha látják, hogy valaki huzamosabb ideje mozdulatlanul fekszik, azaz, vélhetően elaludt a napon, akkor odamennek, és udvariasan szólnak neki, ­nehogy komolyabb probléma legyen a vége. Hozzátette, az úszómesterek munkáját is ­folyamatosan ellenőrzik, így kétévente felmérik, mennyire­ vannak tisztában az elsősegélynyújtási feladatokkal, illetve ilyenkor a magabiztos úszástudásukat is ellenőrzik.

Szerető Sándor elárulta, kisebb sérülések futkározás, játék közben minden szezonban, szinte hetente előfordulnak, ám szerencsére a többség – beleértve még a felnőtteket is – a figyelmeztető sípszóra abbahagyja a szabálytalanságokat, így nem kell fokozottabban fellépniük.

A vízibomba is veszélyes lehet

Szerető Sándor elmondta, a nyári szezonban sokan nem értik, miért nem lehet bizonyos helyeken a vízbe ugrálni, ami jó mókának tűnik ugyan, de ha nem figyelnek, szintén veszélyessé válhat egy ártatlan vízibomba is.

– Ilyenkor megmutatjuk az arra alkalmas kijelölt helyet, ahol lehet tombolni, hiszen, ha valaki ráugrik egy úszó vendégre, akkor valamelyik végtagját vagy súlyos esetben akár a gerincét is eltörhetik a medencében lévőnek – figyelmeztetett a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában