szakácskönyv

2018.06.07. 14:19

Továbbra is várjuk receptjeiket új szakácskönyvünkbe

Csak jönnek és jönnek a jobbnál jobb receptek a 2018 végén megjelenő szakácskönyvünkbe. Prohászka Bélának, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnökének, az album lektorának feladták a leckét olvasóink eddig, és remélhetőleg a továbbiakban is.

Nyemcsok László

Prohászka Béla olimpiai aranyérmes mesterszakács elmondta, áll a kihívások elé Kónya Mariannával, a szakácskönyv koordinátorával együtt. Vagyis a Hétköznapok és ünnepek ételei olvasóinktól című albumba június 22-éig várjuk a receptjeiket.

– Öröm az olvasókkal együtt dolgozni, mert rengeteg értékes receptet küldenek be. Ezekből mindenki profitálhat a konyhában, majd az asztalnál a család, a barátok előtt. Nagyon sokan a család féltve őrzött receptjeit osztják meg velünk, amiért külön köszönet – ecsetelte az alelnök, aki olimpiai aranyérmes mesterszakács.

Prohászka Béla hozzátette, ez lesz az első olvasói szakácskönyv, ahol a street food és a tésztás ételek nagyobb számban megjelennek.

Prohászka Béla és Kónya Marianna az olvasóktól kapott recepteket böngészik. Fotó: Imre György

– A hungarikumok, a magyar ételek továbbra is nagy teret kapnak, de nemzetközi kitekintést is nyújtunk akár az olasz vagy francia konyha ételei által. Gasztrolexikonunk révén a kezdő és a már gyakorlott háziasszonyok is útmutatást kaphatnak a szuvidálástól a konfitálásig – mondta Prohászka Béla.

A könyv a hagyományos előétel, leves, főétel, desszert négyesre épül. Az előételeknél különböző pástétomokat, gyümölcsökből, zöldségekből, hússal és hús nélkül készített ételeket várunk. A leveseknél szabad a pálya, ami fontos, a család kedvenceit küldjék be, mert ez más családok kedvence is lehet. A főételeknél a szokottnál több terjedelmet szánunk a tésztaételekre, melyek egyre népszerűbbek, akár húsosan, akár zöldségesen. Ide tartoznak a főtt, a sült, a töltött tészták. A búzaliszt mellett rizs- és kukoricalisztes recepteket is várunk. Egyéni pizza vagy kelt tészta recepteket is küldjenek.

A street food manapság a gasztronómia divatja. Itt is a gyorsan elkészíthető, egyszerű, de ízletes, nagyon sok minőségi alapanyagot tartalmazó, kerti partin vagy utcán, menet közben elfogyasztható finomságokról van szó. Mehet ez ,,buciba”, zsömlébe, kiflibe vagy általunk sütött tésztába. Állítsanak össze a könyv, a többiek számára a maguk ízlése szerint ,,szendvicset.”

Persze, egy vasárnapi családi ebéd vagy egy húsvéti, karácsonyi ételsor nagyban különbözik mindettől. Itt is lehet azért lazítani, és akár hagyományos ételeket újragondolni. Az ételek egy részét a receptet beküldő olvasóinkkal együtt főzik, sütik meg a szakácsok, készítik el a cukrászok. A közreműködő szakemberek Séfek a konyhában címmel arról is beszélnek, náluk milyen ételek készülnek a hétköznapokon, valamint az ünnepeken, és egy-egy kedvenc receptjüket is megosztják a könyv olvasóival, használóival.

Olvasóinktól a recepteknél várjuk a hozzávalókat négy személyre és az elkészítés módját. Közöljék elérhetőségeiket is, mert a beküldők portréit idén is fotóriportereink készítik el. Küldjék mielőbb receptjeiket, a végső határidő: 2018. június 22. Receptjeiket e-mailben a [email protected] e-mail címre vagy postai úton (5600 Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3.) várjuk. A beküldők között két darab két főre, két éjszakára szóló wellnesspihenést sorsolunk ki egy zalakarosi négycsillagos hotelbe.

Ezek is érdekelhetik