Hagyományőrzés

2018.06.26. 06:30

Huszárok is lehetnek a honvéd gyalogosok

A 30. honvéd gyalogoszászló­alj után a közeljövőben, egy pályázat révén, felállhat a Károlyi-huszár bandérium – mondta el lapunknak ­Mayerhoffer Miklós, a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnöke.

Licska Balázs

Március 15

– Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc korának megelevenítése, bemutatása, a hagyományok ápolása és továbbörökítése – ismertette Mayerhoffer Miklós elnök, hogy milyen célból hívták életre 2010-ben az egyesületet, ami immár közhasznú ­civil szervezetként működik.

Jelenleg 23 taggal rendelkeznek, bemutatva a 170 évvel ezelőtti 30. honvéd gyalogoszászlóaljat, de most is folyik a ­Károlyi-huszár bandérium felállítása egy pályázat elnyerésének köszönhetően. A 30. honvéd gyalogoszászlóalj szorosan kapcsolódik Békés megyéhez. Fontos emellett, hogy a térség a Károlyi-huszárezred toborzókörzetébe tartozott, illetve az ezred 1849-ben huzamosabb ideig itt állomásozott. A forradalom és szabadságharc leverését követően feloszlatták.

Sorolta: rendszeresen részt vesznek kulturális rendezvényeken, március 15-i ünnepségeken, felvonulásokon, tiszteletadásokon, díszelgéseken, valamint emlékcsatákon. Az egyik legnagyobb és legkiemelkedőbb szereplésük nemrég volt: május 21-én ők is részt vettek Buda várának visszafoglalásában, megelevenítve, hogy mi történt 169 éve. Délelőtt nagyszabású, megtervezett ostromjelenetek voltak, amikről filmet is forgattak, délután pedig utcai harcokon, pirotechnikai eszközöket bevetve mutatták be a jeles eseményt.

Mind a tizennyolc huszárezrednek eltérő ruházata volt, a mente, a dolmány, a nadrág és a csizma színéből meg lehetett mondani, hogy ki melyikbe tartozik, elkülöníthetők voltak. A Békés megyei egyesület megalakítása előtt kutatásokat végeztek, hagyományőrző egyesületek, illetve a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereinek segítségét kérték, hogy a Károlyi-huszárok milyen öltözéket viseltek – ezt követően, a kapott információk alapján szerezték be, varrták és varratták meg a ruháikat.

Az egyesület tagjai korhű ruhákkal, fegyverekkel és zászlókkal is rendelkeznek, számos bemutatón láthatjuk őket. /Fotó: Imre György/

Az autentikus megjelenés mellett arra is törekszenek, hogy az alaki mozgások is az akkori szabályok szerintiek legyenek – folytatta Mayerhoffer Miklós. Megosztotta, hogy fegyvereket is beszereztek, a korhű szablyák mellett például­ 1842 M Augustin-rendszerű, elöltöltő gyutacsos gyalogsági puskákat. Továbbá korhű zászlóval is rendelkeznek, az úgynevezett B típusú gyalogsági zászló kézzel festett, azt Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus és festő készítette.

Katonai hagyományőrző fesztivál

Katonai hagyományőrző feszti­vált rendez Gerlán június 30-án, szombaton az egyesület és a Gerlai Wenckheim Társaság, amely pár éve tisztította meg az addig elhanyagolt kastélypark területét. A fesztiválon különböző korok elevenednek meg a hagyományőrzők bemutatói révén, úgy mint a honfoglalás, a középkor, a török kor, a betyárvilág, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, az első és a második világháború. Megrendezett­ csatajelenetek és pirotechnikai eszközök révén azt is bemutatják, miként harcoltak az adott korok seregei.

Kétszáz vendég hagyományőrző érkezik a rendezvényre, korhű egyenruhákkal és fegyverekkel. A rendezvényt több kísérő program is színesíti, várnak kicsiket és nagyokat egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában