elöregedő fák

2018.06.26. 17:32

Frissítik a legendás gyulai vadgesztenyefasort

Még az idén megkezdődik a Béke sugárúton található, helyi védettség alá tartozó, településképi szempontból is jelentős vadgesztenyefasor megújítása Gyulán. A növények folyamatosan elöregednek, így emiatt és biztonsági, elővigyázatossági okokból is szükség van a változtatásra. Idén 45 új fát ültetnek el és harmincnyolcat vágnak majd ki.

Papp Gábor

A gyulai önkormányzat számára kiemelten fontos, hogy védjék a városban található egyik legszebb fasort, de védeni szeretnénk az embereket és a vagyontárgyaikat is – fogalmazott a kérdéssel kapcsolatban megtartott keddi sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő polgármester. Mint az előzményekkel kapcsolatban elmondta, a gyulai tűzoltó-parancsnokság kereste meg a polgármesteri hivatalt, hogy érdemes lenne a fasort megvizsgáltatni. Mindezt azután kezdeményezték, hogy tavaly októberben a Béke sugárút és az Erdélyi Sándor utca kereszteződésében egy szélcsendes időpontban kidőlt egy gesztenyefa.

– Senki nem sérült meg, és anyagi kár sem keletkezett, de a történtek valóban indokolták egy komplett vizsgálat lefolytatását, aminek érdekében munkacsoportot állítottunk fel – tette hozzá dr. Görgényi Ernő. – Megtörtént a fák ellenőrzése, majd ezt követően a grémium egy széleskörű műszaki vizsgálat megrendelése mellett döntött. A megszületett szakvélemény harmincnyolc fa kivágását javasolja és negyvenöt új fa ültetését irányozza elő. Korábban voltak olyan fák, amelyek kidőltek vagy kivágták azokat, és a pótlásuk nem történt meg, ezért is nagyobb az ültetendő fák száma. Az előterjesztésről csütörtökön határoz majd a fürdővárosi képviselő-testület.

Zanócz István alezredes, a gyulai tűzoltó-parancsnokság parancsnoka elmondta, a tavaly őszi, szélhatás nélkül kidőlt fa példája alapján arra a következtetésre jutottak, hogy hasonló korú és állapotú fák egyaránt lehetnek a Béke sugárúti fasorban.

Fotók: I. Gy.

– Miután a közbiztonság fenntartása kötelességünk, írásbeli javaslatot fogalmaztam meg dr. Görgényi Ernő polgármester felé, hogy a növényeket szakmai szempontból vizsgálják meg – ecsetelte. – Nagyon szeretjük Gyula városát a sok virág és fa miatt is, de a területen közlekedőkre is gondolni kell. Az elmúlt hét év viharkárokkal kapcsolatos statisztikái is azt mutatták, hogy érdemes foglalkozni a Béke sugárúton található fákkal.

Puskás Lajos, a műszeres vizsgálatot végző, illetve koordináló okleves erdőmérnök kiemelte, ahogy az embereknek, a fáknak is van várható élettartamuk, ami a fajtól, élőhelytől, a külső behatásoktól, a kezeléstől, a forgalomtól és a klímaváltozástól is függ. A Béke sugárúti vadgesztenye fasor állapota folyamatosan romlik, elöregedett. Az önkormányzat 2010 óta folyamatosan kér szakvéleményeket és tesz intézkedéseket a védett és városképi jelentőségű fasor karbantartása, megtartása érdekében.

Puskás Lajos hozzátette, az összes vadgesztenyefát megvizsgálták a Béke sugárúton, illetve azonosító számmal látták el a növényeket. A helyszíni mérések során figyeltek a fák gyökérzetére, gyökfőjére, törzsére, lombkoronáinak alapjára és magára a koronára, valamint a környezetre is. Több növény esetében egyértelműen megállapítható volt, hogy szükséges a kivágásuk, más esetekben csak a műszeres vizsgálat alapján lehetett határozni. A soproni fizikusok és erdészek által kifejlesztett eszköz az ultrahangos eljárással kimutatja a romlott és az ép faanyag arányát, illetve elhelyezkedését a növényekben. Ez alapján dől el, hogy javasolták-e a fa kivágását.

Piros virágú vadgesztenyét ültetnek

Szászné dr. Várkonyi Adrienn, a város főkertésze elmondta, az új fákat a meglévő nyomvonalakba ültetik, mivel a terület többi része közművekkel pókhálószerűen telített. Kérdés volt, hogy mely fafajtával pótolják majd a kivágott fehér virágú vadgesztenyéket. Végül a piros virágú vadgesztenye mellett döntöttek, hiszen a vegyes korösszetételű fasorban már találhatók ilyen növények. Ennek a tűrőképesebb fának a koronája valamivel kisebb, mint a kivágandóké, de látványban, hasonlóságban képes lesz pótolni azokat. A fák kivágása augusztus végén, szeptember elején, az újak ültetése novemberben kezdődhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában