siker

2018.05.08. 11:19

Szaltót vetettek a békéscsabai lányok a történelmi versenyen

Első helyen végeztek a békéscsabai Andrássy Gyula­ Gimnázium diáklányai az „ESTÖRI” Kreatív Történelmi Versenyen, melyet a kismartoni Esterházy-kastélyban rendeztek meg nemrég. A fiatalok a vetélkedő nevéhez híven igazán kreatív módon oldották meg a feladatokat, verseny közben szaltót vetettek, sőt, a zsűrit is bevonták a produkciójukba.

Busi Ottó

A háromfordulós­ megmérettetésen az idei ­évben százötven csapat indult olyan középiskolákból, ahol magyar nyelven folyik az oktatás, így a versenyzők között voltak burgenlandi, felvidéki és erdélyi csapatok is. A verseny célja, hogy a gyerekek önálló kutatás segítségével, kreatív eszközök felhasználásával ismerkedjenek a történelemmel.

A döntő napján tizennégy csapat negyvenkét tizedikes­ diákja mérte össze tudását. A verseny alapját az Esterházy-­család története adta. És bár a békéscsabai lányok először vettek részt a versenyen, hatalmas meglepetésre azonnal első helyen végeztek. Farkas Réka, Perlaki Anna és Szlávik Zsófia több hónapon át, tanítás előtt és után, szünetekben, üres óráikban és hétvégén is gyakoroltak.

Farkas Réka, Perlaki Anna, Szlávik Zsófia és felkészítő tanáruk, Barát Tünde

Fotó: Imre György

– A döntőre egy színpadi darabot kellett összeállítanunk, melyhez egy digitális hátteret is terveztünk, ez volt látható a háttérben, miközben előadtuk, amivel készültünk. A jelenetbe pedig bele kellett építeni egy marionettbábot, amit szintén saját kézzel csináltunk. De egy csapatnév és egy címer elkészítése is a feladat része volt – mesélték a lányok.

Az előadásba bevonták a zsűrit is. Mindezt úgy, hogy a műsor részét képező mario­nett-előadásra meghívták a ­bírákat: készítettek számukra egy német meghívót, amit odaadtak nekik a bemutató közben. Ezzel próbálták bevonni őket a prezentációba. Ez egyébként elmondásuk szerint egy elég szokatlan lépés volt, de mint később kiderült, ez is hozzájárult a sikerhez. Mindezek mellett előadás közben az egyik jelenetet egy szaltóval nyomatékosították, ebben a lányok fitnesztudása segített.

– Az egész megmérettetés lényege, hogy a diákok kreatív módon közelítsenek ahhoz a történelmi korhoz, amelyet tanulnak. Ők maguk is ebben a korban élhetnek, eljátszhatják ezt a kort, és így jobban megértik az akkori viszonyokat. Ez egy olyan verseny, amelyhez szükséges a történelmi tudás, de kreatívan kell hozzáállni a dologhoz. Kellett a színpadi jelenlét; az kevés volt ugyanis, ha valaki felállt a színpadra, és elmesélt egy történetet. El is kellett játszani a dolgokat – részletezte Barát Tünde, a lányok felkészítő tanára.

Ahogy fogalmaztak, bár sok pozitív visszajelzést kaptak, az első helyezés váratlanul érte őket.

– A különdíjak kihirdetése után, amikor a harmadik helyezettet jelentették be, épp azon gondolkodtam, hogy annyi pozitív üzenetet kaptunk, legalább egy különdíjat megérdemeltek volna a lányok – mesélte Barát Tünde, a lányok felkészítő tanára.

Így aztán amikor az első helyezettet hirdették ki, mindannyiuk meglepődött, de annál nagyobb volt az öröm. A győztesek egyébként a nagy értékű digitális eszközök mellett egyhetes részvételi lehetőséget nyertek a július első hetében Kismartonban megrendezendő Esterházy Summer Universityre, és az egyik legismertebb hazai startup, a Prezi központjában is részt vehetnek egy nekik rendezett konferencián.

Filmet is készítettek a diákok

A lányoknak filmet is kellett forgatniuk, melyben a kapcsolatukat mutatták be az Esterházyakkal. Itt azt játszották el, hogy az egész osztály elmegy a fertődi Esterházy kastélyba. Így aztán az egyik helyi járatra szálltak fel, itt, Békéscsabán, ezzel imitálták, hogy elindultak az útra. Később elmentek az Ibsen Házba, a bábszínházba – mivel az Esterházyaknál is volt ilyen – és ott is forgattak. Elmondásuk szerint ez sem volt könnyű, többször kellett­ újraforgatni, és megvágni a ­jeleneteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában