hitelfelvétel

2018.05.18. 11:20

Óvatosan vállaljunk kezességet!

Hitelfelvételnél több feltételnek is teljesülnie kell ­ahhoz, hogy sikeres legyen. Egyik ilyen a minél magasabb igazolható jövedelem­. Ha ez nem elegendő a bank­­ számára, akkor a hitelt igénylő kezest is bevonhat az ügyletbe. Ez viszont elég egyoldalú, a szakemberek elmondása alapján inkább csak az adósnak kedvez a lehetőség.

Busi Ottó

Közel százezer lakáshitelre adtak engedélyt a bankok tavaly, ami egy évtizedes csúcsot jelent a piacon, ­ebből is látszik, hogy egyre többen vesznek fel magasabb összegű hitelt. A kezességvállalás nem mai intézmény, ­sokan tudnak róla, mégsem ismerik eléggé. Utána­jártunk, milyen feltételekkel lehet ­ezzel élni, és milyen buktatói vannak.

A szakemberek tapasztalatai szerint kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetünk néhány papír aláírásával. Illusztráció: Shutterstock

– Nem túlzás azt állítani, hogy a leginkább egyoldalú kötelezettségvállalás a kezesség. Előnyünk soha, viszont bajunk annál inkább származhat abból, ha kezeskedünk egy rokon, ismerős vagy barát tartozásáért. Még ma is sokan baráti vagy rokoni gesztusként, kötelességként tekintenek erre a jogintézményre, és nem is tudják, mennyire kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek néhány papír aláírásával – mondta el dr. Morvai ­Gábor, a Békéscsabán is működő pénzügyi fogyasztóvédelmi hálózat munkatársa.

A fogyasztóvédő elmondása­ alapján gyakran keresik fel őket rémálomba illő történetekkel, amikor a panaszosok sok évvel ezelőtti kezesség miatt egyszer csak levelet kapnak, hogy néhány napon belül fizessenek ki pár százezer vagy akár milliós nagyságrendű összegeket.

– Bizony, az adós nem tudta­ fizetni a tartozást, a kezesség értelmében most mindent ki kell fizetni helyette. Még akkor is ez a helyzet, ha az eredeti­ adósnak van némi vagyona, hiszen a kezes nem csak akkor köteles helytállni, ha már az adósnak egy fillére se maradt. Ezt hívják készfizető kezességnek. Az elmúlt évek törvénymódosításainak köszönhetően némileg javult a kezes helyzete, ma már őt is értesíteni kell, ha a törlesztéssel probléma van, illetve a szerződéskötés alkalmával is részletesen tájékoztatni kell. Persze, ebben a helyzetben a legtöbben már nem visszakoznak, hiszen tudják, akkor nem lesz meg a pénz sem. A kezes jogai köszönőviszonyban sincsenek kötelezettségeivel. Baj esetén mindössze annyit tehet, hogy ő maga követelheti az adóstól, amit helyette befizetett – árulta el a szakember.

Dr. Morvai Gábor tanácsa szerint érdemes megfontolni, hogy a kezességet csak családon belül, egyenes ági rokonok között vállaljunk. Egy szülő gyakran ezzel tudja elősegíteni gyermeke hitelfelvételét. Azonban már testvérek között is jól meg kell gondolni­ a dolgot, mert egy rendezett anyagi helyzetű család számára is katasztrofális lehet, ha nem tud fizetni az, akiért kezességet vállaltak.

Barátok, távolabbi rokonok esetén még inkább problémás a helyzet, hiszen az emberi kapcsolatok gyakran fellazulhatnak, mialatt az adósság még bőven ott lebeg a fejek felett. A kezes ­tehát a teljes vagyonával és jövőbeli bevételével vállal felelősséget az adós teljes tartozásáért, és mindaddig nem szabadul a kötelezettségtől, amíg a teljes adósságot vissza nem fizetik.

Nélkülöznek fiuk hitele miatt idős szülei

Dr. Morvai Gábor elmesélt­ egy békéscsabai esetet, ­amikor egy idősödő házaspár kereste fel az irodájukat­. A házaspár 25 éves fia egy nap azzal állított be, hogy ­álmai autóját szeretné­ ­megvásárolni, és pénzre ­lenne szüksége. Néhány ­hónapja kezdett dolgozni, még nem volt meg a rávaló­, a kölcsön folyósítását kezesekhez ­kötötte a bank. A szülők nyugdíjukkal és otthonukkal kezességet vállaltak fiukért.

Majdnem egy évvel később egy banki levélből kiderült: a fiú már az első részletet sem törlesztette, felmondták a szerződést, és a teljes­ hitelt a kezesektől követelik­. A kérdőre vont fiú sértetten­ közölte, hogy nem érdekli­ a dolog, fizessék, ahogy akarják, mások ennél többet is kapnak a szüleiktől.

Azóta­ nem szólnak egymáshoz, a szülők kevéske nyugdíjukból­ pedig erőn felül fizetik a vaskos büntetőkamatokkal terhelt, felmondott kölcsönt.

– Ennek az ügynek a megoldásán jelenleg épp dolgozunk – tette hozzá dr. Morvai Gábor.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában