szakmai konferencia

2018.05.28. 11:23

Elismerték, hogy évtizedek óta sikeresek a munkavédelemben

Elismerést kapott a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a napokban hazánk egyik legnagyobb munka­védelmi szolgáltatója­, a békéscsabai székhelyű­ MUVAPI Kft. A társaság idén ünnepelte húszéves fennállását. Ez alkalomból szakmai konferenciát rendeztek, ahol a minisztérium képviselői mellett az ország vezető munkavédelmi szakemberei is megjelentek.

Busi Ottó

Varga István, a társaság ügyvezetője a hatvanas évek végén került kapcsolatba a munkavédelemmel, majd 1984-ben a Békés Megyei Munkavédelmi Felügyelőség igazgatója lett. A kilencvenes évek második felében váltott, és egyéni vállalkozóként kezdett dolgozni, ezt később társasági formára cserélte.

– Úgy gondoltam, hogy ha ugyanazt a bevételt sikerül a vállalkozásommal is meg­szerezni, mint amit fizetésként kaptam korábban, akkor rendben lesznek a dolgok. Ezt sikerült is elérni, majd a ­következő években ­lényegében duplázódott a ­bevétel. Ma már több mint 200 milliós ­árbevételünk van, és a szakmában az egyik legnagyobbak vagyunk – árulta el Varga­ István.

Kukla Endre és Varga István, a MUVAPI Kft. ügyvezetői /Fotó: Lehoczky Péter/

Napjainkban a társaság a munka-, a tűz-, a környezetvédelem mellett az iparbiztonság és a munkaügy területein­ is szolgáltat. Mindezektől ­elkülönítve – külön vállalkozásként – foglalkozás-­egészségügyi szolgáltatást is ­biztosít, és a szakképzésben is részt vesz. Utóbbinál országos szinten is meghatározók, az Országos Munkavédelmi ­Képző és Továbbképző­ Kft. a Budapesti Műszaki­ Egyetemen oktatja a jövő szak­embereit.

A MUVAPI Kft. nagyság­rendileg negyven család megélhetéséhez járul hozzá, dol­gozóit megbecsüli, akik jellemzően több éve vagy épp ­évtizede ­segítik a vállalkozást, ahogy a cég másik ügyvezetője, Kukla Endre is: ő ­közel 15 esztendeje dolgozik a társaságnál.

– Akkoriban angolul jól ­beszélő munkatársat kerestünk, Endre is jelentkezett, aki még főiskolára járt. Gyakorlata ugyan volt, de szakmai képzettsége nem, mégis mellette döntöttünk. Az évek során pedig kitanulta a szakma csínját-bínját, felsőfokú munkavédelmi szakemberré­ vált, aki a ranglétrát végig­járva ma már a társaság ügyvezetője – ecsetelte a szakmában rejlő lehetőségeket Varga István.

A szakember azért hozzátette, ehhez többek közt kellő szakmai alázat és elhivatottság is szükséges.

– Az eltelt évek során nemcsak régiós, hanem országos, sőt, nemzetközileg is meg­határozó cégek projektjeiben vettünk részt. Ilyen ­például a kecskeméti Mercedes-­gyár tervezési és kivitelezési­ munka­védelmi koordinációja­ – vette át a szót Kukla­ Endre.

Az ügyvezető azt is elmondta­, az autógyártó a világ­ több pontján is építtetett gyárakat, és tudomásuk szerint a kecskeméti volt addig az egyetlen kivitelezés, ahol nem történt súlyos vagy halálos munkabaleset.

Egyébként az elmúlt húsz év alatt, azon a területen, ahol a MUVAPI Kft. szolgáltat, senkit­ sem ért halálos ­kimenetelű szerencsétlenség. A nemrégiben átadott elismerés nem kifejezetten ennek szól, de közvetve elismeri Varga István fél évszázados és a cég húszéves, lelkiismeretes tevékenységét.

A dolgozók biztonságát védik

A cég hivatalos logójában egy híd látható és a jelmondat: „A Bridge To Safety”, azaz „Híd a biztonsághoz.” A társaság 20 éve, Varga István pedig 50 éve építi a biztonságos túlpartra vezető hidat a megrendelők érdekében, és azon túl másoknak is. A túlsó part az a hely, ahol a biztonságkultúra­ olyan szintet ért el, ahol már nem kell beavatkozni, mert mindenki ismeri és betartja a szabályokat. Persze, a túlsó parton a szabályok is olyanok, amelyek betarthatók – avatott be a cég filozófiájába, küldetésébe Varga István.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában