bitcoin

2018.05.12. 15:14

Bitcoin-automata egy békéscsabai virágboltban

Hétfőtől működik bitcoin automata egy békéscsabai virágüzletben. A tulajdonos azt mondja: ez Kelet-Magyarország első bitcoin automatája.

Nagy Tibor

cof

Széplaki Gergely, a Levendula virágüzlet tulajdonosa hírportálunknak elmondta, hogy mindig is nyitott volt az újításokra, a jövő lehetőségeire, és fontosnak tartja a felzárkózást más – a digitális fizetést már nagyobb mértékben kihasználó – országokhoz képest.

– Ausztriában már áramszámla fizethető bitcoinnal, a nagyobb postákban már csekkeket, számlákat lehet így kiegyenlíteni, úgyhogy az osztrákok előttünk járnak. Magyarországon eddig összesen négy automata üzemel – példálózott Széplaki Gergely.

A szerző fotói

A bitcoin vásárlására, váltására alkalmas automata ugyan még csak a napokban indult be, de a helyi kriptoközösségel együttműködő tulajdonos már a fejlesztéseken dolgozik. – Van egy másik irány, ami kártyás fizetési lehetőséget biztosít, még az idén szeretnénk

beüzemelni. Folynak már tárgyalások egy vendéglátóhellyel, ahol bitcoinnal lehet egyfajta feltöltött kártyával, QR- kód segítségével, bitcoin wallettel fizetni. Úgy működik, mint egy terminál – vázolta terveit.

És miért pont Békéscsaba? Széplaki Gergely erre azt válaszolta, hogy lehetett volna más nagyvárosokban is gondolkozni, ám ő lokálpatriótaként Békéscsaba előrehaladását tartja szem előtt.

Mi is az a bitcoin?

A bitcoin egy digitális fizetőeszköz, mely még 2009-ben került be a köztudatba, az egy évvel korábbi amerikai bankválság kirobbanását követően. Amikor kriptovalutával fizetünk, nem kell személyes adatokat megadnunk, és sem bank, sem más pénzügyi szervezet nem felügyeli a tranzakciót, ami ezáltal gyorsabb és olcsóbb. Ennek ellenére a fogadtatása mai napig megosztó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában