Gerlai Wenckheim Társaság

2018.04.30. 21:09

Tankertet alakítottak ki közösségi összefogással Gerlán

Közösségi összefogással, óvodások segítségével alakítottak ki tankertet nemrégiben a gerlai óvoda hátsó kertjében. A emelt ágyásokba vetőmagok kerültek, melyhez a Gerlai Wenckheim Társaság biztosította a hozzávalókat.

N.-L. V.

A társaság alelnöke, Jakab Zsuzsanna lapunknak elmondta, az elmúlt időszakban került a társaság gondozásába az intézmény kertjéhez tartozó, a kastély és az óvoda között húzódó kertszakasz, melyet a környezettudatosságra, a kertészkedésre való nevelés céljából ültettek be a legkisebbekkel. A helyszínen egyébként régebben is tankert volt, melyet az általános iskola gondozott.

Fotó: L. P.

– A betelepített rész akkor teljes egészében tankert volt. Az iskola működtette, technikai órán pedig kijártunk gondozni a növényeket. Azért gondoltunk a tankert kialakítására, hogy megkedveltessük a gyerekekkel a kertészkedést, kialakuljon bennük a természet szeretete, ugyanis manapság ritkán adatik meg a gyerekeknek, hogy növények között töltsék az idejüket – fogalmazott Nagy Tibor, a társaság tagja, aki szerint nagyon élvezték a kicsik a közös munkát, azon versengtek, hogy ki locsolja meg az elásott vetőmagokat.

Az ezer négyzetméteres területen egyelőre két emelt ágyás található, melyek egyikét a napokban vetették be, a másikba palánták kerülnek hamarosan. A továbbiakban ribizli, pöszméte, málna ültetésére, valamint egy kisebb fűszerkert kialakítására is sor kerül.

– Teljes egészében szeretnénk betelepíteni a rendelkezésre álló területet. Szerencsére sokan támogatják a munkákat, így a földet, a magot és a palántákat is adományként kapta a társaságunk, ami nagy segítséget jelent mindannyiunk számára – árulta el Nagy Tibor.

Kiszely Edit óvodapedagógus elmondta, a gyermekek nagyon élvezték a közös munkát, s a kert gondozása néhány nap alatt beépült a napi rutinba.

– A tavasz eljövetelével egyébként is sokat beszélgetünk a növényekről, ezt a témát járjuk körbe a foglalkozásokon. A gyerekek között vannak, akiknek szülei veteményeznek otthon, így van ismeretük, egymásnak is elmagyarázzák, mi történik. Úgy gondolom és látom, hogy a közösségért végzett munka sokkal fontosabb, motiválóbb a gyerekek számára – hangsúlyozta Kiszely Edit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában