Útfelújítás

2018.04.10. 19:48

Már több helyszínen a kivitelezést végzik Békés megyében

A munkaterület átadásával Békés megyében is megkezdődtek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában megvalósuló útfelújítások a közelmúltban. A kivitelezők ütemezetten haladnak a munkálatokkal.

Papp Gábor

Csobánka, 2015. április 10. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. úthibák javításán dolgozó marófejes munkagépe a Csobánka és Pilisvörösvár közötti úton 2015. április 10-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában két országos útfelújítási program részeként idén mintegy 1200 kilométernyi út teljes körű felújítása indulhat el – tájékoztatott a társaság. 2017. december­ 13-án publikálták az idei évre tervezett útfelújítási munkáikat.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, illetve a hazai forrásból megvalósuló mintegy 500 projektelemet tartalmazó beruházási csomag első körében, a közelmúltban a társaság összesen mintegy 140 szakaszon adott munkaterületet a kivitelezőknek. A két programnak köszönhetően idén csaknem 1200 kilométernyi út felújítása kezdődhet el, ami közel kétszeresen meghaladja a 2016–2017-ben elvégzett 667 kilométernyi útfelújítást.

Az első ütemben Békésben hét szakaszon közel 18 kilométeren valósítanak meg felújításokat. Ezek listája táblázatunkban szerepel. Emellett további út-, illetve burkolatfelújítások is kezdődhetnek. A Magyar Közút táblázata szerint ebben például a Békéscsaba–Gyula, a Furta–Gyula, a Szarvas–­Orosháza, a Kondoros–Csorvás, a Kevermes–Medgyesegyh.–Orosháza, a Gyula–Újkígyós–Csorvás, a Gyula–Pitvaros–Makó, Békés–Kondoros, Örménykút–Kardos összekötő utak egy-egy szakasza, illetve a Telekgerendás, Békésszentandrás, Kétsoprony bekötőutak egy-egy szakasza is szerepel.

A társaság a teljes körű útfelújítások mellett a lokális javítási, vagyis kátyúzási, illetve nagy felületű burkolatjavítási munkáit is folyamatosan ­végzi. A szakemberek a téli hónapokban is valósítottak meg hidegaszfalttal kátyúzást, de a tartósabb, melegaszfaltos munkák március második felétől, ­április elejétől indulhatnak el.

Az első ütemben Békés megyében hét szakaszon közel 18 kilométeren valósítanak meg felújításokat. Fotó: MTI

Érdemes időben tájékozódni

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban összesen 200 ezer tonna aszfalt felhasználását tervezi a javítási munkálatainak elvégzése során. A kátyúzási munkákat az utak hierarchikus rendje szerint ­ütemezik, vagyis első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül a mellék- és bekötőutakon avatkoznak be.

A felújítások és javítási munkák idején általában félpályás korlátozásra, így a forgalmasabb szakaszokon torlódásokra is számíthatnak a közlekedők. Ezért az autósoknak országszerte érdemes még utazás előtt tájékozódniuk a társaság Útinform szolgálatánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában