megtévesztés

2018.04.10. 11:23

Nem engedték játszani a barátnőjét, ezért kihívta a békéscsabai tűzoltókat

Szándékosan megtévesztő jelzést adott le, direkt félrevezette a tűzoltókat és a rendőröket tavaly novemberben egy 15 éves békéscsabai lány. Egy nyilvános fülkéből telefonált és azt mondta, hogy egy lakóházban kigyulladt egy szekrénysor. Az ügyben a Békéscsabai Járásbíróság nemrég hozott jogerős végzést. A fiatalnak ki kell fizetnie a tűzoltók vonulási költségét.

Licska Balázs

A Békéscsabai Járásbíróság a közelmúltban jogerőssé vált végzésében valótlan bejelentés miatt figyelmeztetés intézkedést alkalmazott egy 15 éves békéscsabai lánnyal szemben. Ez azt jelenti, hogy nem szabott ki vele szemben büntetést, ugyanakkor a fiatalnak a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére meg kell fizetnie az okozott kárt – ami a felesleges vonulással jelentkezett –, ez valamivel több, mint 12 ezer forint.

A történet szerint a 15 éves, általános iskolai hatodik osztályos fiatal tavaly november 11-én, szombaton 14 óra 22 perckor azzal hívta fel a segélyhívó számot, hogy egy Csillag utcai házban kigyulladt egy szekrénysor, és ezért intézkedést, segítséget kér. Nem a saját nevén, hanem álnéven mutatkozott be. A békéscsabai tűzoltók egy egységgel vonultak a bejelentésben megjelölt helyszínre, ahol azonban sem égő, sem eloltott tüzet nem találtak. A rendőröket is riasztották.

Ha megtévesztő hívást kapnak a tűzoltók, később érhetnek a valós tűzesetekhez, ami emberéletbe kerülhet Illusztráció: Shutterstock

A fiatal érdekes indokot mondott arra, hogy miért tárcsázott. Elmentek testvéreivel és barátaival a játszótérre, ki akartak hívni még egy kislányt is játszani, de őt nem engedték. Aztán elmentek a Mokry utca végén lévő fülkéhez, mivel egyikük kitalálta, hogy telefonálgassanak. Ekkor tett arról bejelentést, hogy lángok csaptak fel abban a házban, ahol az említett kislány is lakik. Az egyik társa végig mellette volt és súgott, hogy mit kell mondania. Közben a többiek játszottak, nevettek.

A szabálysértési hatóság, tehát a rendőrség adatokat gyűjtött, tanúkat kutatott fel, ellenőrizték a Mokry utcai térfigyelő kamerákat, amelyeken esetleg látható az elkövető, láthatók az elkövetők. Aztán a rendőrök jártak az egyik iskolában is, ahol lejátszották a valótlan tartalmú bejelentésről készült hangfelvételt. A pedagógusok egybehangzóan és határozottan kijelentették a hang alapján, hogy ki volt a telefonáló, valamint egy további tanú is megerősítette mindezt.

A Békéscsabai Járásbíróság enyhítő körülményként értékelte azt, hogy a fiatal megbánta tettét, hogy együttműködött a hatósággal, súlyosító körülményként pedig azt, hogy az ilyen és hasonló szabálysértések elszaporodtak.

Jogszabály szerint szabálysértést követ el az, aki a hatóságnál vagy közfeladatot ellátó szervnél vészhelyzetről vagy rendzavarásról valótlan bejelentést tesz. Szabálysértés az is, ha a hamis bejelentés alapján a hatóság vagy a közfeladatot ellátó szerv szükségtelenül a bejelentésben megjelölt helyszínre vonul vagy egyéb intézkedésre kényszerül. Mindkét szabálysértés pénzbírsággal sújtható, annak összege 5 ezertől akár 150 ezer forintig is terjedhet.

Rendre elcsípik az elkövetőket

Évről évre előfordulnak szándékosan megtévesztő jelzések, amelyekből egy is sok – mondta Maczek Szilárd tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő. Hangsúlyozta, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság minden esetben feljelentést tesz. A rendőrség szakszerű felderítő tevékenységének eredményeként rendre elcsípik azokat a telefonálókat, akik szándékosan megtévesztették a hatóságokat. Az elkövetőknek – illetve szüleiknek, ha gyerekekről van szó – ki kell fizetni a felesleges vonulás költségét.

– Minden tűzre utaló jelzés tűzjelzésnek minősül – folytatta Maczek Szilárd. Jelezte, ezekre a helyszínekre egységet, egységeket kell küldeni, riasztani azok állomáshelyéről. Ha az adott erő és eszköz nincs a helyén, hanem attól több kilométerre tanyázik indokolatlanul, egy esetlegesen beérkező valós veszélyhelyzethez távolabbról tudnak csak elindulni a tűzoltók – ez késedelemmel jár, ami életekbe kerülhet. Hiszen minden perc számít, és öt perc is elég ahhoz, hogy egy szoba teljes terjedelmében éghessen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában