bűn- és balesetmegelőzés

2018.04.06. 15:04

Interaktív és játékos foglalkozásokkal várták a diákokat

Tudj többet, élj jobban! címmel rendeztek közúti közlekedésbiztonsági vetélkedőt diákoknak pénteken a CsabaParkban.

Balázs Anett

A Kulturált Közlekedésért Alapítvány és az NFM Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramjának közös rendezvényén elsősorban bűn- és balesetmegelőzéssel kapcsolatos feladatokkal, interaktív, játékos foglalkozásokkal várták a felső tagozatos iskolás csoportokat.

A rendezvényre 1,5-2 órás váltásban több mint hétszáz diák látogatott el, akik többek között a helyszínen felállított KRESZ parkban tesztelhették a kerékpáros közlekedésben elsajátított tudásukat, de a tanulók gyakorolhatták az újraélesztést is majd végül korosztályoknak megfelelően egy tíz kérdésből álló tesztet tölthettek ki.

Minden diák, aki elvégezte a feladatokat, ajándékcsomagot kapott. A programot szakmailag a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatta, melynek kommunikációs igazgatója dr. Garamvölgyi László elmondta, a feslő tagozatos diákok egy speciális célcsoport tagjai, ugyanis a gyerekek ebben a korban a legfogékonyabbak arra, hogy az elhangzott ismereteket elsajátítsák és készség szinten alkalmazni is tudják.

– Ha ez megvan, jó esély van arra, hogy a későbbiekben a fiatalok nem lesznek baleset, és bűncselekmény áldozatai valamint ők maguk nem fognak balesetet okozni – hangsúlyozta dr. Garamvölgyi László. Hozzátette, tapasztalatai alapján a diákok az általános közlekedési ismeretekkel tisztában vannak, ugyanez a bűnmegelőzés területén már kevésbé mondható el. Továbbá tesztjeikből az is kiderül, hogy arra a kérdésre, hogy milyen számot kell hívni ha segítséget akarnak kérni, a fiatalok 99 százaléka az amerikai filmekből ismert 911-et tárcsázná az itthon használatos 112-es hívószám helyett.

Fotók: Lehoczky Péter

A rendezvényre ellátogatott Herczeg Tamás Békéscsaba Megyei Jogú Város tanácsnoka is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a megyeszékhely előkelő helyet foglal el a kerékpáros városok rangsorában, ugyanis a településen minden harmadik ember kétkeréken közlekedik, éppen ezért fontos, hogy a lakosság minél fiatalabb korban tisztában legyen a biztonságos közlekedés alapjaival.

Herczeg Tamás elmondta, a megyeszékhelyen jelenleg közel 40 kilométer kerékpárút épül, ahol a szabályok ismerete mellett a kötelező biztonsági felszerelések használata ugyanolyan fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában