Hol vannak otthon?

2018.04.22. 10:25

A gyermekeik után járó kedvezményeket hiányolják

Olvasónk Orosházán él, albérletben, ez a tartózkodási helyük, állandó bejelentett lakcímük Gádoros. E miatt – azt mondják – nem kapnak gyermekeik támogatásokat.

Cs. I.

– Állandó­ lakcímünk Gádoros, de 10 éve Orosházán élünk, itt a tartózkodási helyünk. Gádoroson karácsony előtt kaptak azok a családok anyagi támogatást, amelyekben gyermeket nevelnek. Mi nem, mert a tartózkodási helyünk Orosháza. A kislányom 2017 októberében született, de nem vehettünk részt az orosházi babaköszöntőn sem, mert Orosháza a tartózkodási helyünk. Kilencéves kisfiunk is ide született, de mi mégis úgy érezzük, mindenből kimaradunk. Albérletbe nem lehet állandó lakcímként bejelentkezni. Igazságtalan a helyzet – vélekedett. A család ugyanakkor „nem áll sorba” sehol segélyért.

Megkerestük a két település önkormányzatát. Oros­házán elmondták, önkormányzati rendelet alapján életkezdési támogatást nyújtanak annak az újszülöttnek, akinek az anyakönyvezése időpontjában Orosháza közigazgatási területén bejelentett lakóhelye van.

– Sajnálatos a panaszos által felvázolt helyzet, de településünk csak az állandó bejelentett lakcímmel rendelkező újszülötteket tudja támogatni. Ha segítségre van szüksége, a hivatal munkatársai állnak a panaszos és családja rendelkezésére.

Gádoroson 2017 decemberében hoztak határozatot, amely szerint az ott lakcímmel rendelkezők és életvitel szerint a faluban élő 0-16 éves gyermek részére fejenként 10 ezer forint támogatást állapítottak meg karácsonyi ajándékozásként.

– A panaszos is belátta, hogy életvitelszerűen nem laknak Gádoroson, nem voltak jogosultak az ajándékra – kaptunk választ. A falunapon köszöntjük az elmúlt évben születetteket, gádorosi lakcímmel rendelkező újszülötteket, bizonyára a levélíró nagyobbik gyermeke már részesült ebben, a kisebbik szeptemberben kap azonos ajándékot az összes újszülöttel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában