Sajtótájékoztató

2018.03.21. 17:30

Hidakat és utakat újítanak fel Békés megyében

A Gyomaendrődi Hármas–Körös Híd, az Ecsegfalvai Hortobágy-Berettyó-csatorna-híd, valamint a Dévaványát övező utak felújítására vonatkozó tervekről tartottak tájékoztatót szerda délelőtt a dévaványai városházán.

Balázs Anett

Hesz Gábor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Út- és hídfejlesztési és -felújítási igazgatója a műszaki részleteket ismertetve az ecsegfalvai hídról elmondta, annak leromlott állapota miatt jelenleg 12 tonnás súlykorlátozás alatt áll, valamint a szélső sávok beszűkítése miatt a forgalom egyirányúvá vált. Itt a felújítás már nem, csak egy új híd építése jöhet szóba, itt a tervdokumentációk és az engedélyek már megvannak.

A Gyomaendrődi Hármas–Körös Híd vonatkozásában Hesz Gábor elmondta, a 19. század vége felé épült híd alapépítményei – a hídfők és a pillérek – megromlott állapota teszi szükségessé a felújítást, melynek részleges munkálatait ez év júliusában teljes útzár mellett kezdik meg a szakemberek, a hídon csak gyalog és kerékpárral lehet majd közlekedni. A 7,5 tonna összsúlyig a járművek az erre a célra karbantartott Olajosok útján közlekedhetnek, míg ezen súly feletti járművek a kijelölt terelőutat használhatják majd a felújítás 2,5 hónapos ideje alatt.

A Dévaványa Körösladány közötti út kapcsán Hesz Gábor kifejtette, mintegy 10 kilométer szakaszon végeznek burkolatjavításokat, ahol a leginkább deformálódott, kátyúsodott felületek vannak, itt a munkálatokhoz április elején kezdenek hozzá és várhatóan nyárig végeznek vele.

Továbbá a Gyomaendrődről Dévaványára vezető úton, két szakaszban, mintegy 5 kilométeren végeznek, európai uniós források bevonásával komplex felújításokat, amely magába foglalja többek között az új burkolatot, a padkák, vízelvezetők és árkok valamint az úttartozékok felújítását is. A munkálatokhoz egy héttel ezelőtt kezdtek volna hozzá, azonban az időjárás megakadályozta a munkagépek kivonulását, melyre várhatóan jövőhét hétfőn már sort tudnak keríteni – közölte Hesz Gábor.

Hozzátette, ugyanezen a szakaszon a 7-es és a 9-es kilométer szelvények között az év második felében végzik majd el a javításokat.

Dankó Béla országgyűlési képviselő kifejtette, a településvezetők folyamatosan értesítik az aktuális problémákról, melynek alapján számos előkészítő munka indult el az elmúlt időszakban. Ezek eredményei közé tartozik a Dévaványa Gyomaendrőd közötti legrosszabb szakaszok felújítása, melyre európai uniós forrást is sikerült szerezniük, valamint a Gyomaendrődi Hármas–Körös Híd felújítása 330 millió forintból. Hozzátette, az ecsegfalvai híd felújítását várhatóan a következő évi költségvetésből biztosítaná a kormány, mint ahogyan a Dévaványa Körösladány közötti útszakaszét is.

Dr. Takács Árpád kormánymegbízott, ezek mellett a Csabacsűdi útfelújításra hívta fel a figyelmet, ahol a főutca 1,5 kilométeres szakasza új aszfaltot kap, a fennmaradó részt pedig állagmegóvó burkolattal látják el.

Valánszki Róbert Dévaványa polgármestere elmondta, a sokak által már nagyon várt, halasztást nem tűrő felújítások lehetővé tehetik, hogy valóban európai, 21. századi útvonalakon közlekedhetnek a térségben élők is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában