Szakkör

2018.03.16. 13:52

A gyerekek tudását fejlesztik a terápiás ebek Dobozon

Dobozi kisiskolásoknak tartott fejlesztőfoglalkozásokat­ Gulyás Bianka gyógypedagógus, kutyás terapeuta a ­héten. A szakkör célja, hogy a gyerekek olvasástudását, szövegértelmezését fejlessze úgy, hogy közben a kicsik örömöt találjanak az olvasásban. Mindebben pedig a kutyák kulcsszerepet kapnak.

Busi Ottó

Egy-egy ilyen foglalkozáson a kisgyerekek és a szülők is bekapcsolódhatnak az eseményekbe. Vannak különböző mesék, amelyeket ilyenkor eljátszunk, az egyik ilyen a Mese az okos kutyáról elnevezésű. Itt az egyik terápiás négylábú a főszereplő, aki a szultán szerepét játssza, a gyerekek közül pedig valaki a gazda urat és a szegény embert fogja megszemélyesíteni – kezdte az egyik terápiás foglalkozás bemutatását a szakember. Ahogy fogalmazott, ebben a történetben a labda a gazda vagyona, ezt pedig az egyik gyermek eldughatja, miközben a gazda a történet szerint alszik. Miután felkel, a kutyussal együtt keresik meg az eltűnt kincset.

– A kicsiknek óriási élmény, hogy ők rejthették el a labdát. És amikor azt mondják Mesének, hogy keresse meg, és ő megtalálja, az legtöbbször leírhatatlan, a gyerekek arcát ilyenkor látni kell. A kutyus elvárásoktól mentes, feltétlen odaadása, és az, hogy egy mese aktív szereplői voltak, óriási önbizalmat ad nekik – mesélte el Gulyás Bianka. A foglalkozásokon egészen kicsik és nagyobbak is részt vehetnek.

– Ilyen piciknél leginkább az érzelmi intelligenciára, a szocializációra helyezzük a hangsúlyt. A foglalkozás a bölcsiben történik, első feladat, hogy a kicsik megszokják a kutyát, azt, hogy ott van köztük a négylábú. Némelyik gyereknél a kutyus is nagyobb, ők együtt tanulnak: például azt, hogy egyikük se lépjen a másikra – részletezte. Emellett főként labdáznak, színeket, formákat tanulnak, és az ezekhez szükséges képességeket fejlesztik. A foglalkozásokon Gulyás Bianka mellett két aranyszőrű golden retriever vesz részt. Egyikük Mese, másikuk pedig Repeta.

– Mese egy boldog, örömmel teli kutyus, akinek az a képessége, hogy ezt a tulajdonságát a legtöbb emberre ráragasztja. Az őt jellemző öröm a legtöbbünket gyorsan magával ragadja. Ő az, aki olvasni is tud, ha például azt látja papírra írva, hogy „forog”, akkor azt megteszi. Testvére Repeta, egy nagyon kiegyensúlyozott, érzékeny lélek. Ő már annyira rám hangolódott, hogy ha például az ájulás szélén tartanék, és ő ott van, akkor nem engedné, hogy a fejem bárhová is beverjem, mindenképp azon lenne, hogy alám kerüljön a teste – árulta el. Hozzátette, sokszor tapasztalja azt, hogy kutyával az olyan fejlesztőfeladatok is könnyebben, szinte észrevétlenül mennek, amelyek korábban sorozatos kudarcot okoztak az adott gyermeknek.

– Olyan önzetlen szeretettel és feltétel nélküli elfogadással tudnak közeledni a gyerekek felé, amit mi, felnőttek a mindennapokban nem mindig tudunk biztosítani. Meg hát olyan cuki sosem leszek, mint a kutyám – jegyezte meg a terapeuta, miközben Mese, a farkát csóválva, kitörő örömmel szaladt oda hozzá.

Bianka és Mese a foglalkozások állandó résztvevői. Fotó: Kiss Z.

Az olvasás mellett együtt mozognak is

Gulyás Bianka gyógypedagógus, kutyás terapeuta, az AURA Segítő Kutya Alapítvány önkéntese a Békés Megyei Könyvtárban is rendszeres foglalkozásokat tart két aranyszőrű golden retrieverével. A programokat a könyvtár kollégáival kifejezetten olyan gyerekek számára alakították ki, akik olvasási problémákkal, szövegértelmezési vagy ­figyelemzavarral, önbizalomhiánnyal küzdenek. De a terapeuta e mellett, új programként, egy, a terápiás kutyákkal közös mozgásos órát is tart, ahol a négylábúakkal közös mozgás és hobbik kerülnek előtérbe. Idén nyáron pedig elsőként kutyás gyerektábort is szervez Békéscsabán, különböző korú és képes­ségű gyermekek számára. Több ­héten keresztül, heti turnusokban, maximum húszfős létszámmal, a kutyák gondozása és ápolása mellett, a négylábúak testjeleinek értelmezését sajátíthatják el a résztvevők. Mindezeken felül képzésekről, trükkökről tanulhatnak, és játékos, fejlesztőfoglalkozásokon is részt vehetnek a kicsik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában