Költözés

2018.03.30. 14:01

Az ember tervez, a gólya végez Békéscsabán

Először úgy tűnt, hogy elfogadja új otthonát, most mégis bebizonyosodni látszik, hogy a Bartók Béla úti gólya mégis a régi helyéhez ragaszkodik.

Balázs Anett

Hiába az emberi elképzelés, az engedélyek többkörös megkérése és a gondos költöztetés, hiszen – bár először úgy tűnt – most mégis bebizonyosodni látszik, hogy a Bartók Béla úti gólya mégsem fogadta el az új otthont. Sőt a fészek eredeti helyén építi újra a fészkét, annak ellenére, hogy a villanyoszlop tetején egy X alakban elhelyezett rúd is van.

Mint ahogyan arról korábban beszámoltuk, a költöztetésre a Bartók Béla út 20. szám alatti ingatlan bontási/építési munkálatai miatt volt szükség, és bár több fotó is készült arról, hogy a gólya az áthelyezett fészekben csücsül, mint kiderült, az idill átmeneti volt, szíve visszahúzza a korábbi helyre, ahol elkezdte újraépíteni a fészkét.

Az új és a régi fészek.

Az ügyben megkerestük a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságot, ahol Bánfi Péter, a természetmegőrzési és pályázatkezelési osztályának vezetője elmondta, a gólya valószínűleg meg fogja építeni a fészkét a régi helyen, lerakja majd a tojásait és a fiókák minden bizonnyal abból a fészekből fognak kirepülni.

Kérdésünkre, hogy a fészekben elhelyezett tüskét kiveszik-e azt a választ kaptuk, mivel március közepén megkezdődött a költési időszak ezért már nem veszélyeztethetik a madarakat semmiféle közbeavatkozással, de egyben az aggódó állatbarátokat arra kérik, nyugodjanak meg, a gólya előreláthatóan olyan magasságig fel tudja hordani és meg tudja rakni a fészket, hogy abban a költést és a fiókák nevelését meg tudja oldani.

Fotók: J.P.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában