kincs a mélyből

2018.03.31. 06:50

Díszes kútból viszik a gyógyvizet haza Gyomaendrődön

A megyében egyedülállóan kiépített díszkútból folyik a lakosság által is elérhető termálvíz Gyomaendrődön. A városban élők közül sokan visznek haza a föld mélyéről érkező természeti kincsből.

Balázs Anett

Akad, aki melegítéshez használja, sokan fogyasztják, de a legtöbben a fürdéshez használják a gyógyvizet, mert jótékony a hatása, másrészről csökkenti a vízdíjat is, hiszen ily’ módon csak a hideg vizet kell hozzáadni az esti fürdővízhez.

Gyomaendrődön, a Szabadság tér mellett, az Áchim utca mentén található az a Hantoskerti termálkút, amely egész évben elérhető és ingyenesen használható. Díszes külsejét 1999-ben Ercsey Ferenc készítette, Gyomaendrőd várossá válásának 10. évfordulójára.

Pardi László, a városüzemeltetési osztály vezetője elmondta­, a városban 1958 óta használják a termálvizet, melyre egy szénhidrogén-lelőhely kutatása során bukkantak rá. A kút talpmélysége­ 1166 méter. A víz hőfoka a talpmélységben 70,2 Celsius-­fok, a feltörő víz hőmérsék­lete pedig 59,5 fokos.

– A kút helye a kezdetektől a Szabadság téren van, ­innen kap ellátást a Liget Gyógyfürdő és Kemping, a Varga Lajos­ Sportcsarnok és a Hárs Hotel­. A teljes csőhálózat hossza csaknem egy kilométer föld alatti fém és műanyag csővezeték. 1958 óta működik a Hantoskerti termálkút, és körülbelül 2001-ben helyezték át a jelenlegi helyére – árulta el Pardi László. Minden termálkút más összetételű vizet ad. A gyomaendrődi termálvíz magas magnézium-, kálcium-, metaborsav- és metakovasav-tartalmú.

Dina Gábor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízvédelmi és vízgyűjtőgazdálkodási osztályvezető-helyettese elmondta, a Kárpát-medencében történt termálvízkészletek modellezése alapján a gyomaendrődi kút a délkelet-alföldi termálvíztesthez tartozó lelőhelyből nyeri a vizét.

– Ez egy 450 métertől lefelé­ tartó víztest. A földtörténeti kor alapján a harmad-, illetve negyedidőszakra tehető a víz eredete, azaz mintegy kétmillió éves folyamatról van szó. A víz hőmérséklete annak köszönhető, hogy a földkéreg szilárd része alatti, folyékony állapotú kőzet, amely 22 ezer méter vastag, felmelegíti a környezetében található vizeket. Míg Európában 33 méterenként, addig hazánkban 18-20 méterenként emelkedik egy Celsius-fokkal a Föld hőmérséklete, annak középpontja felé haladva. A szénhidrogén-tartalom az egykori Pannon tenger szervesanyag-, s ásványianyag-tartalmából származik – fejtette ki Dina Gábor.

Külsőleg-belsőleg egyaránt hatásos

Az 1960-ban gyógyvízzé nyilvánított gyomaendrődi termál­víz jelentős mennyiségű fluorid mellett többek között tartalmaz­ még káliumot, kálciumot, vasat, kloridot, valamint szulfátot is. A gyógyvízben való rendszeres fürdés nagyon jó hatású idült reumatikus, köszvényes bántalmak, idegzsába ellen, gyógyító hatású a törések, zsugorodások, petefészek-gyulladás és idült gyulladások esetében is. Emellett ivókúrára is kiválóan alkalmas, különösen idült nyálkahártyahurut, bélhurut, epehólyaghurut, vesemedence-gyulladás, emésztési zavarok, gyomorégés, gyomorfekély ellen.

A legtöbben műanyag kannákkal felszerelkezve érkeznek a termálkúthoz, ahol esténként sorba kell állni a gyógyvízért. Fotó: Kiss Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában