mobiltelefon

2018.02.22. 06:59

Valószínűleg a telefontöltő okozta az áramütést

Áramütést szenvedett egy tizenhárom éves Békés megyei fiú. Vélhetően egy telefontöltő megsérült kábele okozhatta a gondot.

P. G.

Vélhetően egy megsérült telefontöltő miatt szenvedett áramütést néhány nappal ezelőtt egy tizenhárom éves fiú az egyik Békés megyei településen – tudtuk meg Schneider Lászlótól, az Országos Mentőszolgálat Dél-Alföldi­ Régió gyulai mentőállomásának állomásvezető mentőtisztjétől. Az esettel kapcsolatban lapunknak nyilatkozó informatikai műszerész hangsúlyozta, a töltőt külső sérülése­ esetén már semmiképpen nem érdemes használni.

A tinédzser egyébként szerencsére csak kisebb áramütést szenvedett, a gondot pedig valószínűleg a telefontöltő megsérült kábelrésze okozhatta. A fiatalembert megfigyelésre kórházba szállították. Csík Nándor gyulai informatikai műszerész kérdésünkre elmondta, a gyártók szigorú szabályozás mellett járnak el az eszközök készítése során, hogy készülékeik a megfelelő érintésvédelmet biztosítsák.

Bizonyos szélsőséges esetekben azonban előfordulhat, hogy károk keletkeznek a készülékben. Nagyon ritkán megtörténhet, hogy akár tüzet is okozhat egy-egy készülék, ha nem a megfelelő kiegészítőket használjuk. A főként a ­Távol-Keletről érkező, hamis, nem licencszelt töltőfejek és töltőkábelek általában nem rendelkeznek a megfelelő minőségű alkatrészekkel.

Illusztráció: Shutterstock

Mindennek az a következménye, hogy nem tartják egy bizonyos áramerősségen, egy bizonyos feszültségen a töltést. Így a nagy kilengések okozhatnak károkat az akkumulátorban, illetve a készülékben. A már említett ritkább esetekben tüzet vagy áramütést is okozhat a folyamat. Ennél súlyosabb eset, amikor az akkumulátor nem a gyártó által előállított vagy jóváhagyott. Ilyenkor a károk elég kiszámíthatatlanok.

Csík Nándor mindenképpen azt javasolta, hogy szakszervizben javíttassuk a telefonunkat, és igyekezzünk ­arra figyelni, hogy gyári kiegészítőket használjunk.

Külső sérülés esetén ne használjuk

Az informatikai műszerész ­elmondta, a töltőt annak külső sérülése esetén már semmiképpen nem érdemes használni.

– Ha a töltőkábel vége elszíneződött, ha a készülék, különösen az okostelefon a szokásosnál sokkal jobban melegszik­, ­illetve ha vízbe esett, semmiképpen ne használjuk. Forduljunk a szakszervizhez – fogalmazott Csík Nándor. – Ha a szokásos módon tesszük töltőre ilyenkor a beázott készüléket, az önmagában nem elég. Szerencsére a balesetek nem gyakoriak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában