Megkérdeztük

2018.02.10. 11:19

Pszichés problémákat okozhat, ha túl sokat nyomkodjuk a mobilunkat

Az okostelefonok haszná­lata veszélyes is lehet. Ha túl sokszor vesszük elő, az befolyásolhatja képzeletvilágunk alakulását, memóriánk fejlődését és társas kapcsolatainkat is. Egyre ösztönösebben vesszük elő és használjuk információszerzésre, valamint kommunikációra is.

Vásári Erzsébet

Napjainkban a mobiltelefon elengedhetetlen kellékünk. Ezek közül is az okoskészülékek befolyásolják leginkább az életünket, ezekkel nemcsak kommunikálhatunk, hanem információszerzésben és applikációk használatával mindennapi tevékenységeinkben is társunk lehet.

Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus, igazságügyi szakértő elmondta, a túlzott telefonhasználat okozhat mentális problémákat, pszichés tünetképződést. Ez szorongásban, rossz hangulatban és ­szociális beszűkültségben nyilvánulhat meg, s beszűkítheti a mindennapi tevékenységeket. A pszichológusok már meghatározták a mobiltelefon-­függőséget, ami viselkedésbeli problémát jelent. Ez azt jelenti­, hogy az ember a napjai, órái nagy részét telefonhasználattal tölti, ami negatív hatása az okoskészülékeknek.

Pozitív hatásként értékelte, hogy gondolkodást igényel a Facebook és az internet használata a készülékeken. A felhasználó karbantartja a mentális funkciókat azzal, hogy gondolkozik, hol találhatja­ meg, amit keres. A találati ­listák megnyitása és elolvasása­ további pozitív eredményt hoz, hiszen bővül az ember tudása. Erre az eszközre is azt mondhatjuk, ha céltudatosan, átgondoltan használjuk, van pozitív hozadéka.

Okozhat elvonási tüneteket a droghoz és az alkoholhoz hasonlóan, de a drog és az alkohol egyfajta kémiai tüneteket okoz, a mobiltelefon viselkedési függőséget. Tünetei lehetnek, hogy az ember csak a telefonjával foglalkozik, ha nem használhatja azt, ingerlékennyé, izgatottá válik, és amíg nem jut a készülékéhez, a feszültségszint növekszik.

Caimacan Klára, a Savio Szent Domonkos Katolikus ­Általános Iskola igazgatónője­ elmondta, az alsó osztályos ­tanulók szüleitől azt kérik, a gyermekek ne vigyék magukkal telefonjaikat az iskolába, mivel ők még nem egyedül járnak. Ha a gyermekkel probléma van, akkor az iskola értesíti­ a szülőket, ha pedig a szülő­ szeretne üzenni a gyermekének, az intézményt felhíva ezt megteheti. Ezzel több feladatot vállalnak magukra, de mindig elérhetők, és átadják az üzeneteket­.

A felsősök már általában egyedül járnak iskolába, így ők magukkal vihetik készülékeiket, de azt reggel le kell adniuk – ­erre mind a négy felsős osztályban van egy kosaruk, amiben összegyűjtik őket, és a tanáriban tartják napközben­ –, amikor mennek haza, akkor a portán megkapják a készülékeket.

Ezt a rendszert azért tartják fontosnak, mert az iskolában elsősorban tanulnak, és időt biztosítanak arra is, hogy játszanak és egymással foglalkozzanak a gyermekek. Ők is tapasztalták, az okostelefonok által függőség alakulhat ki már a gyermekeknél is, ezért próbálnak telefonmentes időszakot biztosítani az életükben. A szülők nagy ­része egyetért ezzel az elvvel.

A mobiltelefon használatának pozitív hatása, hogy bővülhet az ember tudása. Illusztráció: Shutterstock

Megkérdeztük: Mire és milyen gyakran használja mobilját?

Molnár Attila: – Naponta­ akár öt-hat órát is haszná­lom a mobiltelefonomat, óránként­ többször is előveszem. Telefonálok, sms-ezek, internetezek és közösségi oldalakat látogatok rajta. Amikor szabad időm van, általában az okostelefonomon kezdek el böngészni, hiszen itt azonnal informálódhatok az ismerőseimről és az aktuális hírekről.

 

Kovács Bence: – Kommunikációra, internetezésre, közösségi oldalak, applikációk használatára veszem igénybe a telefonomat. Legalább óránként egyszer megnézem, hogy keresett-e valaki a családból vagy a barátaim közül. Információszerzésre is használom, pél­dául az iskolával kapcsolatban, mert a csoporttársaimmal és osztályfőnökömmel e-mailben tartjuk a kapcsolatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában