fejlesztés

2018.02.21. 06:55

Megújulhat a tótkomlósi Komló Szálló

Milliárdos fejlesztés előtt áll Tótkomlós, ami érinti­ a ­település központjában lévő, évtizedek óta felújításra váró Komló Szálló épületét, a kerékpárút-hálózatot, az ipari­ területeket. Lehetőség ­nyílik zöldváros kialakítására. Fejlődnek az oktatási, szociális, önkormányzati intézmények.

Cs. I.

Komoly munka van az eredmények mögött – mondta a belvárosban magasodó Komló Szálló bejárásán dr. Garay Rita polgármester. A kisváros szívében található­, a hajdan Szálló a Komlóhoz nevet viselő műemlék ingatlant 1881-ben építették. Tótkomlós első emeletes épülete volt, szállodaként, később étterem és kulturális funkciókat töltött be, virágzott benne a társas élet.

Az 1980-as évekig az emelete irodaházként üzemelt, bálokat és kiállításokat is tartottak benne. Závada­ Pál a már leromlott állapotú Komlót egyik filmjének forgatási helyszínéül is választotta. Vajon mire lesz elég a 220 millió forintos pályázati forrás? Dr. Garay Rita számolt be a részletekről.

– A szálló főépületén kicserélik a Széchenyi utcára néző nyílászárókat, korszerűsítik a melegvíz-ellátó hálózatot, javítják a tetőt, díszműbádogos csúcsdíszek készülnek, elvégzik az ablakkönyöklők bádogozását, a dísztermek, a lépcsőház műemlék jellegű díszítőfestését, a burkolást, a fűtés-korszerűsítést számos egyéb tennivalók mellett. Az épületben – segítve a helyi és Tótkomlóst választó vállalkozókat – inkubátorházat alakítunk ki.

– A Komló épületére már nagyon ráfér a felújítás. Bízunk benne, hogy a közös munkával kilobbizott forrás elegendő lesz a városközpont jellegzetes épületének a korszerűsítésére – tette hozzá Simonka György országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta, az elmúlt években sokat dolgoztak a Calendula Terv több mint kétszáz szakemberével azon, hogy a lehető legtöbb forrás jusson Dél-Békésbe és Tótkomlósra is.

Beküldött fotók

A polgármester a nyertes TOP-os pályázatok kapcsán a többi beruházásról is be­számolt. – A térség országgyűlési képviselőjének és a példás dél-békési összefogásnak is köszönhető, hogy ilyen mértékű forrás áll a rendelkezésünkre. Csatlakozva a Simonka György által vezetett Calendula Szövetséghez, közösen lépünk fel, hogy az Európai Unió által a hátrányos helyzetű térségekbe szánt források Tótkomlós felzárkóztatását is szolgálják. Ennek a határozott kiállásnak is köszönhetőek a rövidesen induló fejlesztéseink – hangsúlyozta a városvezető.

Dr. Garay Rita a Zöld ­város programról elmondta, 200 millió forintos projektről van szó, ami a zöldpiac kialakítását jelenti zöld felületek fejlesztésével a Luther és a Gajdács utcák között, a jelenlegi zöldségespiac mögött. Játszósportsarok létesülhet a Balogh Ádám és az Érparti sor találkozásánál. A zöldpiacot öko térkővel burkolják. Lesz 165 négyzetméteres fedett rész és színpad is.

Megtudtuk, hogy más pályázati kiírásokon is jól szerepelt Tótkomlós, több százmillió forintból folytatódik a Jankó iskola fejlesztése, de a járásra kiterjedő, éveken át tartó projektekben is részt vesznek. A városvezető arról is beszámolt, hogy soha ennyi fejlesztési forrás nem érkezett még Tótkomlós építésére, szépítésére. Több mint 376,6 millió forintot lobbiztak ki a kerékpárforgalmi hálózatának a fejlesztésére, a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítésére 89 milliót. Az épület külső festése, a homlokzati nyílászárók felújítása, az udvari nyílászárók cseréje, a helyiségek belső hőszigetelése, az energetikai rendszerek korszerűsítése ­valósul meg idén.

Ipari területek fejlesztése várható

Az ipari parkok, ipari területek fejlesztése pályázattal 100 millió forintot nyert a város – a Vasvári Pál utca végé­ben lévő (majd 1,5 hektár) önkormányzati ingatlanokon alap-infrastruktúra megteremtésére, az utca aszfaltozására, a terület körbekerítésére, ipari kapu felállítására.

– Sikerült már felújítanunk az iskolát, az óvodát, az idősek klubját, átadtuk a mentő­állomást. Az útfejlesztések történelmi mérföldkövek voltak. Ilyen léptékű beruházásokat hoz a következő időszak is – tájékoztatta lapunkat a megvalósult fejlesztésekről Simonka György.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában