Megyegyűlés

2018.02.08. 15:39

A Békés megyei önkormányzat idei költségvetése is téma volt

Húsz napirendi pontot tárgyalt a megyei közgyűlés a csütörtökön, a megyeházán tartott ülésén. Az idei költségvetés mellett szó volt Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnökének Facebook-oldaláról is.

Licska Balázs

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) a Facebook-oldalán rendszeresen közzétesz híreket a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a településeken megvalósuló fejlesztésekről, és megemlíti a bejegyzésekben az országgyűlési képviselőket is. Gajdos Attila (Jobbik) arról érdeklődött, hogy az országgyűlési képviselők döntöttek-e a pályázatok sorsáról, vagy csak a kampány miatt említik őket.

– Az országgyűlési képviselőknek abban volt jelentős szerepe, hogy Békés megye számára 58 milliárd forint, vagyis több TOP-os forrás áll rendelkezésre, mint a megyék többsége számára – mondta Zalai Mihály. Kiemelte: az országgyűlési képviselők a településekkel egyeztették a projekteket, az ötleteket, kíváncsiak voltak azokra. Nem csak az a feladatuk, hogy szavazzanak a Parlamentben. Látható, hogy jól dolgoztak, vannak eredmények; segítették a megyei önkormányzat tevékenységét.

– Ezeket a fejlesztéseket megszavazta a Jobbik is – reagált Gajdos Attila, aki szerint így a Jobbik tagjai is tudnak eredményeket felmutatni. Aláhúzta azt is, hogy a pályázatokról a megyeházán születtek döntések. Zalai Mihály erre azt mondta: ő nem erre, hanem az előkészületekben játszott szerepre gondolt, amikor az országgyűlési képviselők tevékenységét méltatva eredményekről beszélt. Zárásként megköszönte az ingyenreklámot a Facebook-oldalának.

A Békés megyei önkormányzat idei költségvetése is téma volt. Mucsi András (Fidesz-KDNP) kiemelte: támogatásokat nyújtanak civil szervezeteknek, a Bursa Hungarcia kapcsán ösztöndíjat is adnak. Ostorozta az ellenzéket, hogy rendre nem szavazzák meg a büdzséket. Varga Zoltán (MSZP) azt válaszolta: vannak olyan elemek, amiket tud támogatni a költségvetésben, de összességében szerinte nem támogatható.

Vita alakult ki, hogy ki mit támogat és mit nem, kik járnak a bizottságok és a közgyűlés üléseire, kik nem, viszont felveszik a tiszteletdíjat. Árgyelán György (DK) hangsúlyozta, tisztában vannak a feladataikkal, nem a tiszteletdíjért vannak jelen. Gajdos Attila (Jobbik) kiemelte: az ösztöndíjat és az egyéb támogatásokat mindig támogatta a Jobbik.

Az idei költségvetés szolgáltatta a fő témát a megyei közgyűlés csütörtökön, Békéscsabán tartott ülésén. Fotó: Imre György

– Azt nem tudtuk meg, hogy miért nem támogatható a költségvetés, csak arról volt szó, hogy melyek a támogatható elemei – zárta a vitát Zalai Mihály. Kiemelte, hogy emelkedett tavalyhoz képest a büdzsé főösszege – az 885 millió forint lett idén –, a pályázatok miatt 2018 és 2019 a megvalósítás éve lesz, de vannak helyek, ahol már látszódnak a fejlesztések.

– Több önként vállalt feladatot is ellát a megyei önkormányzat – folytatta. Országosan szinte egyedülálló, hogy adnak ösztöndíjat. Emellett egyesületeket, alapítványokat támogatnak, de a mentőszolgálat, a rendőrség és a katasztrófavédelem ugyancsak számíthat segítségre. A büdzsére a Fidesz-KDNP képviselői rábólintottak, a Jobbik, az MSZP és a DK képviselői viszont nemmel voksoltak.

A turizmustól a pályázatokig

A Békés Megyei Tourinform Iroda működését átveszi a megyei önkormányzat, a turisztikai feladatok ellátása szervezetileg a területfejlesztési és területrendezési osztályhoz kerül – erről is határozott a megyei közgyűlés. Zalai Mihály fontosnak nevezte, hogy legyen megyei iroda, amit egyébként Békés mellett csupán Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye tart fenn. Úgy véli, vannak olyan piaci rések, amit be tud tölteni a megyei iroda, általa a Békés megyei kínálat egységesen jelenhetne be.

– Köszönetet kell mondani azoknak a partnereknek, akik a TOP-os fejlesztéseik kapcsán a megyei önkormányzatot bízták meg a projektmenedzsmenti feladatok ellátásával, ez a települések felén van így – mondta egy másik téma kapcsán a megyei közgyűlés elnöke. Leszögezte, hogy a települések elégedettek a csoport tevékenységével, egyetlen negatívum sem hangzott el, csak pozitív visszajelzéseket kaptak. Reméli, hogy tovább emelkedik a projektmenedzsmenti feladatok kapcsán kötött megállapodások száma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában