Agymozgatás

2018.01.24. 13:11

Tesztelje magát: kitalálja, hogy mire gondol a robot?

A békéscsabai származású Bayrak Yusuf ötlete nyomán különleges „Agymozgató Messenger botot” fejlesztett ki és működtet egy szegedi programozó csapat. Az ember ravasz találós kérdésekre válaszolhat, a chatbot pedig – mintha csak egy ember ülne a túloldalon – lépésről lépésre segít közelebb jutni a megoldáshoz.

J.P.

A fejlesztő csapatból Bayrak Yusuf UX-szakértő (felhasználói élmény szakértő) békéscsabai gyökerekkel bír, korábban már több érdekes és nagy visszhangot kiváltó projektjéről (ilyen volt például a valóságshow-szereplő Alekosz ihlette játékprogram vagy a Sihuhu menetrend chatbot) beszámoltunk.

Yusuf, mint ötletgazda az új chatbotról is beszélt lapunknak: – A találós kérdések alapműködése, hogy van egy kérdező fél, és a kapott információk alapján válaszoló játékos. A kérdező fél dönti el, hogy a találós kérdésre adott válasz helyes-e vagy helytelen. Ez a működés tökéletesen ráültethető volt egy chatbotra, és ez az oka annak, hogy a játékosoktól naponta több ezer válasz érkezik a bot kérdéseire.

„Legyél 5 vagy 99, találós kérdésekkel biztosan te is találkoztál már. Ezek a rövid, mókás rímek amellett, hogy szórakoztatóak, a gyermekek és a felnőttek számára is tartogatnak kihívásokat. Ha a szabadidődben te is szívesen tornáztatod az agytekervényeidet furfangos kérdésekkel, az Agymozgató Messenger botot érdemes kipróbálnod!” – invitálják játékra leendő felhasználóikat az alkotók. A magyar nyelvű chatbot használatához egyébként nincs is másra szükségünk, mint internet-kapcsolatra és a Messenger-alkalmazásra. Mint a fejlesztők fogalmaznak, a bot működése igazán egyszerű, a találós kérdések viszont annál ravaszabbak.

A bot a „Kezdés” gombra kattintva azonnal küldi is az első találós kérdést. Ha elsőre nem jut eszünkbe a helyes megfejtés, esetleg rossznak bizonyult a tipp, a bot készségesen segít, hogy közelebb jussunk a jó válaszhoz. Helyes válaszainkért csillagokat kapunk, melyeket a későbbi játék során segítségekre is beválthatunk. A chatbottal folytatott dialógusokat humoros gifek teszik még szórakoztatóbbá.

– Örömmel tapasztaljuk, hogy a botot egészen széles korosztály keresi fel, és a felhasználók aktivitása alapján elmondhatjuk, hogy sikeres volt az indulásunk – árulta el Berczi Dávid, a RoboRobo chatbot fejlesztő csapat projektmenedzsere. – A játékot szeretnénk folyamatosan fejleszteni, ami nem csak a kérdésadatbázis növelését, hanem például a pontozási rendszer finomítását is magában foglalja. Érdekes volt számunkra megfigyelni, hogy egyes kérdések, amiket mi nehezebbnek találtunk, azaz jelenleg magasabb pontszámot érnek, a felhasználók számára egészen egyszerűen megoldhatónak bizonyulnak, míg akadnak olyan fejtörők is, amelyek jelenleg kevesebb pontot érnek, de a helyes megválaszolásuk nagy százalékban csak több lépésből jön össze.

Megtudtuk, hogy az Agymozgató bot több mint száz találós kérdéssel indult el, de a nagy érdeklődésre való tekintettel a játék készítői megígérték, hogy a kérdéseket tartalmazó adatbázis rövidesen újabb fejtörőkkel bővül majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában