Fejlesztések

2018.01.31. 20:01

Napelemeket szerelnek fel és akadálymentesítik a dobozi iskolát

Közel 175 millió forintból valósul meg a település általános iskolájának átfogó energetikai korszerűsítése.

B. O.

A nagyközség, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával megvalósuló fejlesztésektől többek között az intézmény költségeinek csökkenését várja – tájékoztatott Köves Mihály polgármester.

A projektet részletezve a település vezetője elmondta, egy 25 kWp teljesítményű napelemes rendszert telepítenek az épületre, és a meglévő kül- és beltéri világítási rendszerek korszerűsítését is végrehajtják. A lámpatesteket korszerű, energiatakarékos LED-es fényforrásokkal szerelik fel. Mindezek mellett a külső határoló falak utólagos hőszigetelése, a meglévő nyílászárók cseréje is megtörténik. Ez utóbbinál fakerettel és háromrétegű üvegezéssel ellátott szerkezeteket építenek be. A padlásfödém hőszigetelése mellett a lábazat szigetelésére is sor kerül.

A jelenlegi elavult hőtermelő­ berendezést kondenzációs falikazánokra cserélik. A kazánház hőelosztó­ rendszerét korszerűsítik: mindezt időjáráskövető és időprogrammal ellátott kapcsolással, valamint keverőszelep és elektronikus fordulatszám-szabályozású szivattyú beépítésével valósítják meg. A hőleadókat szintén lecserélik, így a hőmérséklet szabályzására helyiségenként is lehetőség lesz. Új radiátorszelepeket és lapradiátorokat szerelnek fel, a meleg vizet pedig a jelenlegi gázbojlerek helyett elektromos bojlerek biztosítják a jövőben.

Az akadálymentesítés során a főbejáratnál rámpát építenek, ehhez a meglévő kutat elbontják, illetve áthelyezik, emellett a földszinti személyzeti öltözőt és a mosókonyhát akadálymentes mosdóvá alakítják.

Megtudtuk, az infokommunikációs akadálymentesítés szintén a megvalósítandó feladatok között szerepel.

– Idén október végéig be kell fejeznünk a projektet. Jelenleg a részletes kiviteli terv elkészítése folyik, ha ez rendelkezésünkre áll, akkor azt követően tudjuk elindítani a közbeszerzési eljárást. A konkrét munkavégzés várhatóan a nyári hónapok elején kezdődik – ismertette a terveket lapunkkal Köves Mihály polgármester.

Köves Mihály mutatta meg az iskola elavult kazánjait. Fotó: I. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában