Tíz hónap börtön

2024.01.18. 09:48

Úgy adta el az autót egy csabai vevőnek, mintha az övé lett volna

Közokirat-hamisítás bűntette és kisebb értékre elkövetett sikkasztás vétsége miatt a Békéscsabai Járási Ügyészség vádirata alapján 10 hónap végrehajtandó börtönre és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélt jogerősen a Békéscsabai Járásbíróság előkészítő ülésén egy 33 éves, büntetett előéletű, többszörös és különös visszaesőnek minősülő szegedi férfit, aki úgy adott el egy autót, hogy az nem is volt az övé.

Nyemcsok László

Az autót tovább értékesítette egy békéscsabai férfinak 240 ezer forintért egy hamis tartalmú adásvételi szerződéssel

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

A bíróság megállapította, hogy a férfi a büntetéséből – az előéletére figyelemmel, a törvény erejénél fogva – nem bocsátható feltételes szabadságra, illetőleg kötelezte őt az eljárás során felmerült, 350 ezer forintot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére is.

A férfi 2021. november 11-én egy szegedi ismerősétől javításra vett át egy 150 ezer forint értékű személygépkocsit, aminek az ismerős édesapja volt a tulajdonosa. A férfi és az ismerőse – az autó tulajdonosának beleegyezésével – végül megállapodott abban, hogy a terhelt megvásárolja a gépkocsit. Ezért a jármű törzskönyvét is átadták a részére, azonban az adásvételi szerződés érvényesen nem jött létre, ugyanis a terhelt a kocsi vételárát nem fizette ki.

Ennek ellenére két nap múlva, 2021. november 13-án az autót tovább értékesítette egy békéscsabai férfinak 240 ezer forintért egy hamis tartalmú adásvételi szerződéssel, amin eladóként az eredeti tulajdonos nevét és személyes adatait tüntette fel.

A vevő, aki nem tudott az adásvételi szerződés hamisságáról, annak felhasználásával 2021. december 10-én a Békéscsabai Járási Hivatalnál a gépjármű tulajdonjogát a nevére íratta, így a közhitelesnek számító nyilvántartásba valótlan adatok kerültek. A nyomozás során a rendőrség a gépjárművet lefoglalta, és azt a sértettnek, azaz az eredeti tulajdonosának kiadta, így a bűncselekménnyel okozott kár teljes egészében megtérült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában