Vádemelés

2023.10.02. 13:50

Nem tudsz vezetni? Fogd meg a söröm! – Ittasan tanította vezetni a férfi a szintén ittas nőt Csabacsűdön

Ittasan akarta megtanítani vezetni jogosítvánnyal nem rendelkező alkalmi ismerősét, egy szintén ittas nőt az a 32 éves csabacsűdi férfi, aki ellen most a Szarvasi Járási Ügyészségen járművezetés tiltott átengedése miatt emeltek vádat – ismertették a Békés Vármegyei Főügyészségen.

Licska Balázs

A férfi és a nő hajnalig italozott, majd kocsiba szálltak, hogy a férfi megtanítsa a nőt vezetni.

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

A férfi és a nő tavaly június 24-én, az esti órákban ismerkedtek meg a férfi egyik szarvasi ismerősénél, majd taxival a férfi csabacsűdi otthonába mentek, ahol beszélgetni és italozni kezdtek. Ekkor kiderült, hogy a nőnek nincs jogosítványa, de nagyon szeretne megtanulni vezetni, mire a férfi felajánlotta neki, hogy majd ő megtanítja. A férfi és a nő az esti óráktól kezdődően hajnali 3 óráig együtt italoztak – többféle típusú alkoholt fogyasztottak –, így a férfi tudta, hogy a nő ittas állapotban van.

Aztán hajnali 3 óra körül mindketten beültek a férfi autójába: a nő a sofőr-, míg a férfi mellé, az anyósülésre. Annak ellenére, hogy ekkor már mindketten szemmel láthatóan ittasak voltak, az autóval elindultak Csabacsűdön belül. A jogosítvánnyal nem rendelkező és ittas nő 30 perc kocsikázás után a Táncsics Mihály utcában árokba hajtott. A férfi ekkor telefonon segítséget hívott, majd az autómentés után úgy, hogy a nő vezetett, hazamentek a férfihoz.

A vádhatóság szerint a férfi a tettével megszegte a KRESZ-ben foglaltakat. Ugyanis a jármű vezetését az üzemben tartó nem engedheti meg olyannak, aki a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása alatt áll, valamint akinek szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.

A járási ügyészségen azt indítványozták, hogy a büntetett előéletű férfit ítéljék végrehajtandó fogházbüntetésre. Mivel a vádlott a tettét felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el – a Szarvasi Járásbíróság tavaly nyáron szabott ki vele szemben többek között kábítószer birtoklása miatt két évre felfüggesztve tíz hónap fogházbüntetést –, a vádhatóság ezen büntetés végrehajtását is kezdeményezte.

A nőt a Szarvasi Járásbíróság engedély nélküli vezetés, mint szabálysértés miatt 60 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta, valamint hat hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, míg az ittas járművezetésért 160 ezer forintos pénzbüntetést kapott.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában